ВЪЗМОЖНО ЛИ АНАЛГИН-ХИНИН ДА СТАНЕ ПАК МАСОВО УПОТРЕБЯВАНО ЛЕКАРСТВО?

ЗДРАВИВЪЗМОЖНО ЛИ АНАЛГИН-ХИНИН ДА СТАНЕ ПАК МАСОВО УПОТРЕБЯВАНО ЛЕКАРСТВО?

*Настоящата статия има само информативен характер. Тя в никакъв случай не може да замени консултация с лекар или фармацевт.

Уважаеми последователи,

От няколко дни упорито започна да се говори за евентуални ползи от употребата на хинин и хининови производни при COVID-19. В България от преди няколко години е прекратено разрешението за продажба на известния продукт Аналгин-Хинин, а преди почти две години беше преустановен вносът на хлороквин (Резохин). Компанията Софарма продължава производството на Аналгин-Хинин само за износ към страните Русия и Украйна. За да си подсигурим наличност на продукта в страната вече беше забранен износа му. Бе препоръчано и да се започне процедура по повторно разрешение за употребата му на българския пазар.

ЗА КАКВО Е ПОКАЗАН АНАЛГИН-ХИНИН?

АНАЛГИН-ХИНИН съдържа 200 мг метамизол натрий и 50 мг хинин хидрохлорид. Според актуалната му листовка за руския пазар той е показан за:

– болков синдром с различна етиология (включително главоболие, невралгия, артралгия, миалгия, миозит, алгодисменорея, следоперативна болка);
– Бъбречни и жлъчни колики (в комбинация със спазмолитици);
– фебрилни състояния в резултат на инфекциозни и възпалителни заболявания.

КАКВО СЕ ПРОМЕНИ В УПОТРЕБАТА НА ПРОДУКТИ СЪДЪРЖАЩИ ХИНИН?

Основният довод за спирането на продукта АНАЛГИН-ХИНИН от употреба на територията на България е, че той е остарял и има по-съвременни решения. От друга страна обаче Европейската агенция по лекарствата излезе с „Научни заключения и основания за промяна на условията на разрешението(ята) за употреба“ на препарати съдържащи хинин.

Въз основа на научните данни се препоръча вписване на някои промени в листовките на продуктите, гласящи следното:

„Кажете на Вашия лекар, ако сте родени със заболяване или имате заболяване, което може да доведе до нарушение на сърдечния ритъм.

Кажете на Вашия лекар, ако приемате:

-Лекарства, за които е известно, че предизвикват нарушения на сърдечния ритъм.

-Барбитурати или карбамазепин (лекарства за лечение на епилепсия).“

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е СЛЕД КРАЯ НА ПАНДЕМИЯТА ОТ COVID-19 АНАЛГИН-ХИНИН ДА СТАНЕ ОТНОВО ШИРОКО ИЗПОЛЗВАН ПРОДУКТ?

Принципно от моя опит ще кажа, че медицината и фармацията доста често се налага да се връщат към по-остарели формули при лечение на някои състояния.

Ако бъде върнат продукта като средство за масова употреба при болки и висока температура е възможно броя на нежеланите лекарствени реакции от страна на сърдечно-съдовата система да се увеличат значително. Причината би била, че в днешно време броя на хората със сърдечно-съдови заболявания е доста по-голям от колкото преди 15-20 години.

N.B Разликата между наличния в момента на пазара Аналгин Хин и коментирания по-горе Аналгин-Хинин е в състава. Докато в Аналгин-Хинин се съдържат 50 милиграма хинин , то в Аналгин Хин хининът е като помощно вещество в незначително малко количество.

ПРОСТО ПОПИТАЙ ФАРМАЦЕВТА!

Източник на информация:

  1. https://lekarstwo.ru/2017/en/01_a/04/page62.html
  2. https://www.ema.europa.eu/en/documents/psusa/quinine-cmdh-scientific-conclusions-grounds-variation-amendments-product-information-timetable/00002598/201611_bg.pdf

The post ВЪЗМОЖНО ЛИ АНАЛГИН-ХИНИН ДА СТАНЕ ПАК МАСОВО УПОТРЕБЯВАНО ЛЕКАРСТВО? appeared first on Съветите на фармацевта.

- реклама -spot_img

Как да се подготвите за пролетно-лятното време?

Пролетта вече с пълна сила показва красотата си всеки ден и прогнозата за времето...

От плодовете, до секса – полезни съвети за справяне с пролетната умора

Как да хакнем собственото си тяло и да се преборим с широко разпространеното състояние...

Списък с последствията от недоимък на витамин D

• Диабет, тъй като витамин D играе ключова роля за контрола на кръвната захар; •...

Храната при настинка и грип. Каква храна за вкъщи купувате?

Настинки и грип – как да си помогнем с храна, хранителни добавки и билки??? (основна...