Уникална операция за премахване на излишна кожа в „Александровска“

- реклама -spot_img

Уникална операция за премахване на излишна кожа направиха в УМБАЛ „Александровска“. Мъж, отслабнал със 70 кг за период от две години, потърсил услугите на специалистите от Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия на Александровска болница още преди година. Тогава му е направена Белт липектомия, а преди няколко дни, на втори етап е извършено контуриране на торса с премахване на увисналата кожа в областта на гърдите и от двете страни на гръдния кош. Пациентът обаче заявил, че не желае нито излишната кожа, нито наличието на хоризонтални постоперативни белези по тялото, което наложило хирурзите да използват нестандартен подход с „вертикално“ отстраняване на кожните излишъци. Началникът на клиниката д-р Евгени Шарков обясни, че по правило притеглянето винаги е в посока нагоре или надолу и никога не е правено странично.

операция
преди операцията
операция
след операцията

Отстранените участъци от кожа и подкожна мастна тъкан са с дължина 55 см и широчина 20 см. За да може да се затвори дефектът, да се намали рискът от образуване на груби белези и за по-добър контрол в зоната на мишниците, хирурзите са оформили инцизиите S-образно. Извършено е широко отпрепариране напред до срединната линия по пъпа и назад на 3 см от срединната линия по гръбнака, което позволява дефектът да се затвори без напрежение. Издърпването на кожата в тази посока наложило транспозиционирането на гръдните зърна на пациента под формата на свободна кожа, тъй като при изтеглянето те попадат под мишниците. По думите на д-р Шарков процедурата е много специфична и никъде не е описана в медицинската литература.

По време на интервенцията е направен и вертикален medial tigh lift за контуриране на бедрата. Пациентът е изписан на петия ден от хоспитализацията, без никакви усложнения.

Припомняме, в „Александровска“ се извършват и операции за отслабване в единствения у нас европейски референтен център по бариатрична хирургия. Над 70 са вече пациентите, на които е направен стомашен байпас, всички отслабват.

Материалът Уникална операция за премахване на излишна кожа в „Александровска“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА