Уникален лазер за камъни в бъбреците в „Александровска“

Сред най-новите придобивки на урологичната клиника в УМБАЛ „Александровска“ е последен модел Холмиум лазер, който към момента е единствен в страната и притежава единствената в света технология за промяна на дължината на лазерния импулс в 7 степени, съобщиха от лечебното заведение. С него се извършва високоефективно и миниинвазивно разрушаване на камъни от всякакъв вид и размери в горния и долния уринарен тракт, а също и лечение на болести на простатната жлеза. Днес, с новия апарат бяха направени първите лазерни литотрипсии на пациенти с бъбречни и уретерни конкременти.

Лазерното разбиване на камъни е безкръвна процедура, която се извършва с помощта на супертънко лазерно влакно, въведено през пикочния канал – без придружаващи разрези и без последващи шевове. Камъните се разбиват на малки частици и се извеждат през канала. Целият процес се контролира на монитор.

„Тази иновативна технология позволява да се постигне максимална ефективност и при „твърди камъни“ с големина до 3 сантиметра“, обясни началникът на Клиниката по урология доц. Маринчо Георгиев – специалист със солиден опит в областта на лапароскопската, лазерната и роботизираната урологична хирургия. Друго предимство на новата апаратура е съкратеното време за извършване на операцията – до 30%, както и факта, че са налице минимални до липсващи усложнения, свързани с увреждане на бъбрека и уретера, кървене и инфекции. „Новата технология скъсява болничния престой на пациентите и дава възможност за бързото им възстановяване и връщане към нормален начин на живот“, добави доц. Георгиев.

Апаратът ще работи на пълни обороти, като прогнозите са през лазерна литотрипсия да преминават 60-70 пациента месечно. Новият метод се прилага само по лекарска преценка на хоспитализирани пациенти на болницата, уточниха от „Александровска“.

Материалът Уникален лазер за камъни в бъбреците в „Александровска“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

About Author /

Start typing and press Enter to search