ТИГРИЦАТА ШЕЛИ ОТ СОФИЙСКИЯ ЗООПАРК – НА ПРЕГЛЕД

 ТИГРИЦАТА ШЕЛИ ОТ СОФИЙСКИЯ ЗООПАРК

ПОСТЪПИ ЗА ПРЕГЛЕД В СПЕЦИАЛИЗИРАНА КЛИНИКА

Специалисти на Централна Ветеринарна Клиника прилагат сложна интервенция, за да определят заболяването на сибирския тигър, който преди години беше голямата атракция в ЦУМ

  Тигрицата Шели от Софийския Зоопарк постъпи в Централна Ветеринарна Клиника, след като повече от десетина дни страдала от липса на апетит, отпадналост и затруднено дишане. Шели е сибирски тигър (Panthera tigris altaica), който преди години беше голямата атракция в едно от заведенията в ЦУМ.

 За да определят диагнозата на тигрицата, специалистите от Централна Ветеринарна Клиника я подлагат на рискована интервенция с пълна упойка. Шели е упоена с медикаменти с антидот и е отведена от Софийската Зоологическа градина на носилка до клиниката, където са й направени кръвни тестове, анализ на урина, рентгенографии и ехография на корем. Изследванията показват, че сибирската тигрица страда от бактериално възпаление на бъбреците (пиелонефрит).

„Тъй като при големите хищници ежедневният прием на хапчета е почти невъзможен, управата на зоопарка одобри и закупи нов вид антибиотик, който се инжектира и действа много по-дълго – около две седмици”, сподели д-р Мелинда де Мул, специалист от Централна Ветеринарна Клиника, ангажиран с наблюдението на животните от Софийския Зоопарк. „По-малко от 3 часа след интервенцията Шели беше отново на крака. В момента вече се храни нормално и се възстановява доста бързо”, допълни тя.

 

ЗаЦентралнаВетеринарнаКлиника:

Централна Ветеринарна Клиника предлага затворен цикъл услуги и покрива всички аспекти на ветеринарната медицина за дребни и екзотични пациенти – профилактика, прегледи, диагностика, терапия, хирургия, рехабилитация и следоперативна грижа. Тя осиурява база за постоянно развитие на практикуващите в нея и гостуващите лекари, в рамките на програми за т.нар. ‘continual education’. Клиниката е поела всички медицински грижи за животните в Зоологическата градина в София, които не могат да бъдат осъществени от екипа на Зоопарка. За повече информация посетете: http://www.centralvetclinic.com/

Още снимки

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search