-4.3 C
София
6 февруари 2023
HomeМИСТИКА И ПСИХОЛОГИЯСуеверия, поверия, талисмани...

Суеверия, поверия, талисмани…

Date:

Някои обръщат голямо внимание на петък, 13, други не се разделят с талисмана си. Какво ни кара да се държим така и можем ли наистина да променим хода на събитията?

Причината да сме суеверни.
Има поверия, които са плод на колективното подсъзнание, други – валидни само за отделна личност. Под влияние на първите много хора предпочитат да се върнат, когато черна котка им пресече пътя. Някои са си създали и персонален код: например ако асансьорът пристигне, докато преброят до 20, ще им върви през целия ден и т. н. Най-общо казано, животът им се управлява от „добрата воля“ на обкръжаващите ги предмети. Това не е опасно, стига да се чувстват по-спокойни и уверени, и да бъде с мярка.

 

Хазартен жребий или потиснати желания
В произведението си „Психопатология на ежедневието“ Фройд отбелязва, че суеверният интерпретира събитие, станало случайно, като основа за по-нататъшния си избор. Той твърди също така, че не външни обстоятелствата, а личното подсъзнание въздейства върху съдбата. Ако се уповавате на събитие, случило се независимо от вас, за да определите дали то е положително или отрицателно, вие сте обект не на суеверие, а на дълбоко потиснати желания. Например казвате си, че ще осъществите някакво намерение, ако светофарът светне зелено до 3 секунди. Всъщност си търсите повод, за да го направите – потиснатото желание вече се опитва да си пробие път към съзнанието. Нуждаете се от промяна, но не ви достига воля (осъзнато решение), за да я осъществите сами. Ето защо прибягвате до външни събития, които поемат отговорността за избора ви.

Добри и лоши знаци
„Хващате“ се за тях, за да обясните успеха или неуспеха си при различни ситуации. Представянето ви на изпит или интервю за работа обаче не зависи от тях. То е следствие от собствените ви възможности, знания и амбиция, а не от факта, че броят на въпросите се дели на любимото ви число например. Това, че се осланяте на външни обстоятелства, говори за липса на доверие в собствените ви сили. Предпочитате да прехвърляте вината на неодушевени предмети, а не да я търсите във вас, т. е. подсъзнателно се освобождавате от отговорността, ако не успеете.

 

Как са се зародили някои от най-разпространените поверия
В повечето случаи те са плод на легенди или митове.
Числото 13 е знак за лош късмет, тъй като на последната вечеря на Исус Христос, известна като „Тайната вечеря“, присъстващите са точно толкова и между тях е предателят Юда. На 13 обаче се гледа като на носещо нещастие още от древността, когато 12 е отъждествявало хармонията и съвършенството на природата. То символизира броя на месеците, знаците на зодиака, най-използваната мярка за количество, а по-късно и броя на рицарите на Кръглата маса. 13 е числото, което нарушава единството и затова е възприето като носещо прокоба. И днес страхът от него е впечатляващ: повечето небостъргачи нямат 13-и етаж, много летища пропускат писта с този номер, във Формула 1 не се състезава болид 13, немалко хотели „прескачат“ не само 13-и етаж, но и стая номер 13 на всеки етаж.
Поверието за нещастието, което повлича минаването под стълба, не е свързано с опасността тя да се плъзне и падне върху минувача, а с факта, че фигурата, образувана от стената, стълбата и земята, е триъгълник. Според вярванията триъгълната форма е свещена и тя не бива да бъде нарушена по никакъв начин. В много митологии вътрешността на триъгълника е прокълната.
Солта е свещена, тъй като е субстанция, съдържаща се във водата и морето. Според схващанията солта трябва да бъде сложена на масата първа и раздигната последна. Разсипването на солницата се приема за носещо нещастие, тъй като Юда я е обърнал на масата по време на Тайната вечеря.

 

Случайност? Не съвсем
Много хора се питат защо има дни, в които им върви, и други, в които сякаш всичко е наопаки. Понякога денят ни е низ от злополучни случайности, които следват лавинообразно. Психолозите твърдят, че не е невъзможно да привлечем всички положителни шансове на наша страна и да прекъснем малшанса, който ни преследва.
Според известния психоаналитик Карл Густав Юнг, който десетилетия изследва дълбините на подсъзнанието, „случайните съвпадения“ не са нищо друго освен „синхронизми“. Те представляват събития, които следват едно след друго без очевидна връзка помежду си. В действителност обаче те са свързани чрез определено значение. Например: приятел ви разказва за ваканцията си на морето, вечерта по телевизията дават „Спасители на плажа“, а на следващия ден ви подаряват плажна хавлия или бански костюм. Така вие сте се концентрирали върху това и в многообразието от информация и събития, които са ви са се случили през денонощието, сте отсели точно тези, които имат връзка с пясъка.

 

Интуиция или разум
Случайността е необходима, тъй като, възприета като печеливша стратегия, е изключително позитивна и предоставя неочаквани възможности. Събитие, което ви се случва изненадващо – неочаквана среща, серия от съвпадения и т. н. се появяват често в момент на безизходица, рутина или дори депресия. В действителност, т. нар. случайности не са толкова рядък феномен. За да успеете да се възползвате от тях, трябва просто да обръщате внимание на „знаците на съдбата“, да пренебрегнете понякога рационалното и привилегировате интуицията си. Липсата на късмет – мит или реалност
Любовно разочарование, неуспех в професионалната сфера, неудачи от различно естество… Имате чувството, че злата съдба ви преследва непрестанно. Дали наистина сте жертва на случайността или на въображението си?
За да се справите, престанете да се концентрирате само върху неудачите. В ежедневието със сигурност не ви се случват само неприятности. Може би песимистичното отношение ви пречи да забележите положителните моменти и емоции. Що се отнася до сантименталния живот – всеки път, когато имате чувството, че сте попаднали на подходящия човек, се разделяте едва месец по-късно. Не бива да смятате, че късметът ви изневерява. Замислете се, дали проблемът не се крие във вас и дали при всяка нова връзка не повтаряте едни и същи грешки.
В ежедневието често ви се случва например да разсипете кафето, да изпуснете автобуса, да се спънете… Безсмислено е да отдавате всичко на лошия късмет. Просто внимавайте малко повече. Може би физическата умора е надделяла и намалила рефлексите ви. Няма смисъл да прибягвате до амулети и талисмани. Гледайте по-оптимистично на живота и се вслушвайте в сигналите, които тялото ви изпраща.

 

Суеверия и шанс – трябва ли да вярваме
Много хора имат талисмани и предмети, за които вярват, че им носят късмет. Това съвсем не е толкова безобидно, колкото изглежда, защото те често въздействат върху живота и определят множество решения. Според американския изследовател д-р Ричард Вайсман шансът не се изчерпва единствено със съвкупност от щастливи случайности. При наблюдаваните от него хора тези, които били убедени, че са родени под щастлива звезда, успявали по-бързо от останалите. Според учения този тип хора са по-отворени към околните и заобикалящия ги свят, заредени с оптимизъм. Това им позволява да се възползват пълноценно от предоставените им възможности и по-рядко да изпадат в депресии.
Също така д-р Ричард Вайсман наблюдавал ефекта от притежанието на амулет. Той раздал 100 монети талисман на хора и ги помолил да ги носят със себе си в продължение на месец. След изтичането му резултатите били впечатляващи: при никой от тях не настъпила промяна в личния живот, здравословното или финансово състояние, но повече от 30% имали чувството, че късметът им се усмихнал, а оптимизмът не ги е напускал. Запитаните потвърдили, че никога преди не са вярвали в амулети. Това потвърждава не силата на магическите заклинания или предмети, а теорията на Юнг за подсъзнателното търсене на явления, които да подсилят собственото чувство за сигурност.

 

Безобидно вярване или психологичен проблем
Ако се приема за нормален фактът, че някои хора не минават под стълба или не пресичат улицата, ако черна котка им е минала път, то определено поведение говори за смущения в психиката: отказът да вървят върху определени плочки по тротоара, завъртането три пъти около себе си, преди да излязат от къщи. Когато даден индивид загуби контрол над маниите и когато те обсебват съществуването му, това се превръща в недъг, който пречи на личния и социалния му живот. Психолозите наричат явлението обсесивни компулсивни разстройства. Те се изразяват в мании като често миене на ръцете, проверяване дали вратите са добре затворени, дали електрическите уреди са изключени и т.н. При наблюдение на подобно поведение консултацията със специалист е задължителна.

 

 

Източник: spisania.rozali.com

100procenta.info
100procenta.info
100procenta.info част от VIP MEDIA - Дигитални издания за свободна журналистика, автори на текстово, аудио и видео съдържание и всички, които искат да изразят своето мнение. Управляващ редактор и действителен собственик съгласно ЗЗДПДПОРДМУ: Радостина Минчева. Изданията се управляват от продуцентска компания "Вива Ефир" ЕООД, която отговаря за спазването на добрите журналистически принципи в редакционната политика, както и за всички въпроси свързани с рекламата в изданията. За връзка info@vipmedia.bg