Стевия – сладката грижа за здравето ни

Стевия

Няма нищо по-лесно от това да се погрижим за здравето си, като се обърнем за помощ към природата. Възможностите в това отношение са неизброими и всяка от знайните и незнайни билки е полезна в толкова много случаи, че е трудно да бъдат запомнени. Морето от информация е необятно, но си струва да се плува в него. Особено когато сте взели решение да поемете отговорността и грижата за здравето си в свои ръце. Най-хубавото е, че при природолечението рядко се наблюдават странични ефекти, ако изобщо има такива, които биха могли да ни навредят.

В тази статия ще ви разкажем за сладката билка Стевия, чиято история започва още от дълбока древност, когато индианското племе гуарани я е наричало “сладка трева”. Действително, приготвена като чяй, Стевия няма нужда от никакво допълнително подслаждане, било то с мед или захар. Нещо повече – сравнена със захарта, тя е триста пъти по-сладка от нея, а изумителното е, че въпреки тази си сладост, не съдържа калории. Използва се като естествен подсладител, предимствата на който е липсата на каквато и да било вреда от него.

Стевия е истинска съкровищница на полезни вещества. Съдържа витамините A, B, C, D, E, РР; бета керотин, танин, хлорофил; пектин; минералите калий, калций, магнезий, фосфор, цинк, желязо, селен, натрий, хром, манган, мед, кобалт; както и седемнадесет вида аминокиселини.

Как Стевия се грижи за здравето ни:

– Стевия подпомага цялостно имунната система, тонизира организма, успокоява го при стрес, при високо умствено и физическо натоварване.

– Когато се използва регулярно като естествен подсладител, Стевия регулира нивата на кръвната захар и на инсулина. Това я прави много добър избор при хора, диагностицирани с диабет.

– Стевия подпомага функциите на сърдечно-съдовата система, същевременно изчиства лошия холестерол от кръвта.

– Помага за нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт.

– Изключително ценна е за бременните жени, когато при тях се появят проблеми, свързани със запек. За разлика от билката Майчин лист, сладката трева Стевия не предизвиква стомашни спазми, а в същото време помага за редовното и безпроблемно изхождане.

– Полезна е за зъбите, както и за венците, като предотвратява тяхното възпаление, появата на пародонтоза и други, характерни за тях, заболявания.

– Добър избор е при нискокалорийно хранене, диети, прочиства организма от всякакво токсини, включително нитрати, тежки и радиоактивни метали.

Ще се радваме да споделите с нас и за други случаи, в които сладката билка Стевия ви е помогнала!

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search