Стевия – сладката грижа за здравето ни

- реклама -spot_img

Стевия

Няма нищо по-лесно от това да се погрижим за здравето си, като се обърнем за помощ към природата. Възможностите в това отношение са неизброими и всяка от знайните и незнайни билки е полезна в толкова много случаи, че е трудно да бъдат запомнени. Морето от информация е необятно, но си струва да се плува в него. Особено когато сте взели решение да поемете отговорността и грижата за здравето си в свои ръце. Най-хубавото е, че при природолечението рядко се наблюдават странични ефекти, ако изобщо има такива, които биха могли да ни навредят.

В тази статия ще ви разкажем за сладката билка Стевия, чиято история започва още от дълбока древност, когато индианското племе гуарани я е наричало “сладка трева”. Действително, приготвена като чяй, Стевия няма нужда от никакво допълнително подслаждане, било то с мед или захар. Нещо повече – сравнена със захарта, тя е триста пъти по-сладка от нея, а изумителното е, че въпреки тази си сладост, не съдържа калории. Използва се като естествен подсладител, предимствата на който е липсата на каквато и да било вреда от него.

Стевия е истинска съкровищница на полезни вещества. Съдържа витамините A, B, C, D, E, РР; бета керотин, танин, хлорофил; пектин; минералите калий, калций, магнезий, фосфор, цинк, желязо, селен, натрий, хром, манган, мед, кобалт; както и седемнадесет вида аминокиселини.

Как Стевия се грижи за здравето ни:

– Стевия подпомага цялостно имунната система, тонизира организма, успокоява го при стрес, при високо умствено и физическо натоварване.

– Когато се използва регулярно като естествен подсладител, Стевия регулира нивата на кръвната захар и на инсулина. Това я прави много добър избор при хора, диагностицирани с диабет.

– Стевия подпомага функциите на сърдечно-съдовата система, същевременно изчиства лошия холестерол от кръвта.

– Помага за нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт.

– Изключително ценна е за бременните жени, когато при тях се появят проблеми, свързани със запек. За разлика от билката Майчин лист, сладката трева Стевия не предизвиква стомашни спазми, а в същото време помага за редовното и безпроблемно изхождане.

– Полезна е за зъбите, както и за венците, като предотвратява тяхното възпаление, появата на пародонтоза и други, характерни за тях, заболявания.

– Добър избор е при нискокалорийно хранене, диети, прочиства организма от всякакво токсини, включително нитрати, тежки и радиоактивни метали.

Ще се радваме да споделите с нас и за други случаи, в които сладката билка Стевия ви е помогнала!

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА