Сладко от смокини

сладко от зелени смокини

Смокини

Подробности за използваните смокини

Използваните смокини са зелени и малки колкото орех. Обрахме ги бързо по стечение на обстоятелствата. Но сладкото, което приготвихме стана перфектно.

Импровизирана рецепта –много приятна и лесна рецепта за сладко от зелени смокини.
Плодовете бяха около 2, а може и повече, килограма. Цялата рецепта, която ще опиша е пълна импровизация.
Измивате смокините. Изрязвате дръжките. Може да пуска бял, лепкав сок. Това да не ви смущава. След това следва една и съща процедура, повторена три пъти за по 5 -10 минути. В тенджера, или широка и дълбока тава, слагате смокините и наливате вода най-малко да се покрият. След като водата заври засичате 5 минути и изваждате смокините. Обливате ги със студена вода и ги слагате отново на котлона със студена вода. Врат още 5 минути. След това пак измивате със студена и ги слагате отново на печката. След като водата заври, оставяте ги още 5, но не повече от 10 минути и отново ги измивате със студена вода, в която ги оставяте.

След това приготвяте захарен сироп според предпочитанията. За гореспоменатото количество, в 1 литър вода сложихме килограм и половина захар. Но тези количества коригирате според вкуса си. Ако искате да е по-сладко слагате повече захар, ако не – по-малко. Бъркате не само докато заври водата, а докато се разтвори захарта. Оставяте да поври за 10 -15 минути и започвате да пускате една по една смокините в захарният сироп. Но като преди това ги дупчите с вилица в долната част. Пробождате веднъж или на кръст. Оставяте ги да поврат 20 минути. Изключвате и оставяте да престоят 24 часа. Или пък поне 15-18 часа, както направихме ние. Така смокините си поемат захарният сироп. И остават цели. След като минат тези часове слагате отново смокините на котлона. Вари се до готовност на сладкото. Знаете, проверява се с капка, която не се разтича, капната в студена чиния. Три – четири минути преди да махнете от огъня, добавяте лимонтозу. Ние сложихме половин чаена лъжичка.
Сладкото се изсипва в сухи буркани.
Плодовете останаха цели, а вкуса му стана превъзходен.

Приготвихме сладкото бързо и лесно. Без излишна суета и притеснения. Трите пъти в които завират и се оставят за по 5 минути, в началният етап на приготвянето, е за да се премахне горчивият вкус, тъй като все пак това е сладко от зелени смокини. Прочетохме много рецепти из интернет и всички ни се видяха сложни, затова си импровизирахме тази. Дупчихме смокините след като вряха 3 пъти по 5 минути, защото бяхме забравили преди това, както всъщност го дават в повечето рецепти. Но пък така запазихме вътрешният им сок и стана още по-добре.

Тоест нужни са ви само смокини, захар, вода и лимонтозу. Голям съд и няколко буркана. След като завират три пъти по 5 минути, надупчвате смокините, слагате ги да врат във захарен сироп (вода и захар) с количество според вкусовите ви предпочитания, но за килограм – два смокини не по-малко от литър. Накрая слагате лимонтозу и сипвате в буркани. Това е всичко.

Вкусно и полезно. Смокините останаха цели и достатъчно твърди, за да се ползват след това и за украса на торти.
Бъдете иноватори в кухнята!

 

Сладко от зелени смокини

сладко от смокини

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search