Сладко от смокини

сладко от зелени смокини

Смокини

Подробности за използваните смокини

Използваните смокини са зелени и малки колкото орех. Обрахме ги бързо по стечение на обстоятелствата. Но сладкото, което приготвихме стана перфектно.

Импровизирана рецепта –много приятна и лесна рецепта за сладко от зелени смокини.
Плодовете бяха около 2, а може и повече, килограма. Цялата рецепта, която ще опиша е пълна импровизация.
Измивате смокините. Изрязвате дръжките. Може да пуска бял, лепкав сок. Това да не ви смущава. След това следва една и съща процедура, повторена три пъти за по 5 -10 минути. В тенджера, или широка и дълбока тава, слагате смокините и наливате вода най-малко да се покрият. След като водата заври засичате 5 минути и изваждате смокините. Обливате ги със студена вода и ги слагате отново на котлона със студена вода. Врат още 5 минути. След това пак измивате със студена и ги слагате отново на печката. След като водата заври, оставяте ги още 5, но не повече от 10 минути и отново ги измивате със студена вода, в която ги оставяте.

След това приготвяте захарен сироп според предпочитанията. За гореспоменатото количество, в 1 литър вода сложихме килограм и половина захар. Но тези количества коригирате според вкуса си. Ако искате да е по-сладко слагате повече захар, ако не – по-малко. Бъркате не само докато заври водата, а докато се разтвори захарта. Оставяте да поври за 10 -15 минути и започвате да пускате една по една смокините в захарният сироп. Но като преди това ги дупчите с вилица в долната част. Пробождате веднъж или на кръст. Оставяте ги да поврат 20 минути. Изключвате и оставяте да престоят 24 часа. Или пък поне 15-18 часа, както направихме ние. Така смокините си поемат захарният сироп. И остават цели. След като минат тези часове слагате отново смокините на котлона. Вари се до готовност на сладкото. Знаете, проверява се с капка, която не се разтича, капната в студена чиния. Три – четири минути преди да махнете от огъня, добавяте лимонтозу. Ние сложихме половин чаена лъжичка.
Сладкото се изсипва в сухи буркани.
Плодовете останаха цели, а вкуса му стана превъзходен.

Приготвихме сладкото бързо и лесно. Без излишна суета и притеснения. Трите пъти в които завират и се оставят за по 5 минути, в началният етап на приготвянето, е за да се премахне горчивият вкус, тъй като все пак това е сладко от зелени смокини. Прочетохме много рецепти из интернет и всички ни се видяха сложни, затова си импровизирахме тази. Дупчихме смокините след като вряха 3 пъти по 5 минути, защото бяхме забравили преди това, както всъщност го дават в повечето рецепти. Но пък така запазихме вътрешният им сок и стана още по-добре.

Тоест нужни са ви само смокини, захар, вода и лимонтозу. Голям съд и няколко буркана. След като завират три пъти по 5 минути, надупчвате смокините, слагате ги да врат във захарен сироп (вода и захар) с количество според вкусовите ви предпочитания, но за килограм – два смокини не по-малко от литър. Накрая слагате лимонтозу и сипвате в буркани. Това е всичко.

Вкусно и полезно. Смокините останаха цели и достатъчно твърди, за да се ползват след това и за украса на торти.
Бъдете иноватори в кухнята!

 

Сладко от зелени смокини

сладко от смокини

Start typing and press Enter to search