Сладкият пелин помага при COVID-19

Сладкият пелин помага при COVID-19. Това твърдят германски учени от института „Макс Планк“ в Потсдам и химикът Кери Гилмор.  В проучването са участвали и вирусолози от Свободния университет в Берлин.

Резултатите изненадват учените: екстракти от сладкия пелин действително се оказват активни срещу SARS-CoV-2. При листата на сладкия пелин най-силната антивирусна активност е отчетена при тинктура с абсолютен етанол или дестилирана вода. Тази антивирусна активност на екстракта се оказва още по-силна при добавяне на кафе, съобщи Дойче веле.

„Бях изненадан, че тинктурите с артемизинин функционират доста по-добре от чистите деривати, както и от факта, че добавянето на кафе повишава активността“, казва Клаус Остерридер, професор по вирусология в Свободния университет в Берлин, който е провеждал тестовете по активността на съставката артемизинин срещу коронавируса.

Още от края на април в Мадагаскар говорят за напитка чудо, която уж помагала при лечението на COVID-19. Растителната смес се продава под името „Covid Organics“ – не само в Мадагаскар. Напитката също съдържа екстракти от растението сладък пелин. Все още обаче няма научни доказателства за действието ѝ. Затова и Световната здравна организация предупреждава да не се приема като средство срещу коронавируса.

Артемизининът е основната съставка на комбинираната терапия срещу малария, при която са отчетени само малко или дори никакви странични въздействия. Всяка година милиони възрастни и деца, болни от малария, биват лекувани с препарата.

Активната съставка артемизинин е открита при извличане от сладкия пелин през 1972 година от китайската химичка и фармацевтка Ту Йоуйоу. През 2015 г. тя получава Нобеловата награда за медицина.

В медицинския център на университета в Кентъки сега започват клинични изследвания на чайове и кафе, съдържащи сладък пелин. Същевременно се провеждат и клинични изследвания на друг дериват на сладкия пелин – артесунат, също използван за лечение на малария.

„В момента се забелязват много асимптоматични инфекции от коронавирус, което дава основание да се предполага, че сред хората може би вече има частичен имунитет“, твърди пък германският водещ вирусолог проф. Хендрик Щреек от университета в Бон. Според него, са необходими международни екипи за бързо реагиране срещу COVID-19. Те би трябвало да се изпращат в различни точки на света, за да ограничават разпространението на коронавируса, а и на всякакви други инфекциозни заболявания. „Не втора или трета вълна. Ние сме в трайна вълна, която постоянно се променя, като ту отслабва, ту се засилва“, коментира проф. Щреек.

Материалът Сладкият пелин помага при COVID-19 е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

About Author /

Start typing and press Enter to search