Съвет от САЩ: Лекувайте COVID-19 с барокамера или кръвопреливане

- реклама -

Тежко болните с COVID-19 трябва да се лекуват с барокамера или кръвопреливане, вместо да се интубират. Това се твърди в статия от US-лекар, подписана обаче с псевдоним, но пък разпространила се мълниеносно между колегите му по света. Някои медици все още са скептични към тезата, че досега пътят на лечение е бил грешен, но други са категорични, че протоколите за интензивна терапия спешно трябва да бъдат променени.

„Реално няма никаква пневмония, нито ARDS (Тежък Остър Респираторен Синдром). Поне не ARDS с установени протоколи за лечение и процедури, с които сме запознати. Изкуствената вентилация не само е погрешно решение, но интубацията под високо налягане може всъщност да увреди, причинявайки повече щети, отколкото ако я няма, да не говорим за усложнения от наранявания на трахеята и язви, неизбежни при продължителна интубация, а такава често се изисква. Тя все пак би могла да се използва в близко бъдеще за пациентите които тежко са се влошили, за да се възстановят с помоща на това ново познание, но трябва да се създаде нов протокол, за да се прекрати досегашната практика на погрешно лечение на пациентите поради сгрешена диагноза“, се посочва в статията, озаглавена „COVID-19 успя да заблуди всички нас, но сега вече знаем неговата тайна“.

А тайната е, че СOVID-19 причинява продължителна и прогресираща хипоксия (тялото гладува за кислород), като се свързва с хемовите групи в хемоглобина в червените кръвни клетки. Хората просто десатурират (губят O2 в кръвта си) и това в крайна сметка води до нарушения на органите, което именно ги уврежда, а не някаква си там форма на остър респираторен синдром или пневмония. „Цялостното увреждане на белите дробове, което виждате при компютърна томография, е от отделянето на окислено желязо от хема, което преодолява естествената защита срещу белодробния оксидативен стрес и причинява тази добре видима, винаги двустранна непрозрачност, наподобяваща разпръснато стъкло в белите дробове“, се казва в статията.

Ето и теорията на автора:

Червените кръвни клетки пренасят кислород от белите дробове до всички органи, благодарение на хемоглобина, който е протеин, състоящ се от четири „хема“. Хемовете удържат специален вид железен йон, който обикновено е доста токсичен в свободната си форма, и е заключен в центъра на хема с порфирин, действащ като „контейнер“. По този начин желязният йон може да бъде „поставен в клетка“ и безопасно да се носи от хемоглобина, но и да се използва за свързване с кислород, когато стигне до белите ви дробове. Когато червената кръвна клетка стигне до алвеолите или малките торбички в белите ви дробове, където се случва цялата обмяна на газове, този специален малък железен йон може да се преобразува между Fе2 + и Fе3 + състояния чрез обмен на електрон и да се свърже с кислород, след което вече е изключена възможността да достави О2 някъде другаде. И точно тук се намесва коронавирусът – неговите гликопротеини се свързват с хема и по този начин специалните и токсични окислителни железни йони се освобождават. А това е лошо поради две причини:

– Без железния йон хемоглобинът вече не може да се свързва с кислород. След като целият хемоглобин е повреден, червената кръвна клетка по същество се превръща в кабина на камион без ремарке и няма възможност да тегли товара си. Той е безполезен и просто се движи наоколо с вируса COVID-19, прикрепен към порфирина му. Всички тези безполезни еритроцити, които се движат наоколо, не доставят кислород и това започва да води до спадането на нивата на О2 в кръвта на пациента. НЕВЕРОЯТНО е да приемете всичко това за баналния ARDS и по този начин да лекувате симптома, а не реалната болест. Мислете за това състояние по-скоро като за отравяне с въглероден окис, при което СО се свързва с хемоглобина, като го прави неспособен да пренася кислород. В тези случаи респираторите не лекуват първопричината,

защото белите дробове на пациента не се „изморяват“, те си изпомпват добре.

Червените кръвни клетки просто не могат да пренасят О2. Само че в този случай, за разлика от отравянето със СО, при което накрая СО може да се разпадне, увреденият хемоглобин е трайно лишен от способността си да пренася О2, защото е загубил железния си йон. Тялото компенсира тази липса на пренасяща способност и доставките на О2, чрез бъбреците, които отделят хормони като еритропоетин, а той на свой ред казва на фабрики за костен мозък да увеличат производството на нови червени кръвни клетки с прясно произведен и напълно функциониращ хемоглобин. Това е причината да се считат повишеният хемоглобин и намалената сатурация с кислород в кръвта като едни от трите основни индикатора за това дали белодробният срив е вече настъпил за конкретен пациент или не е.

– Този малък железен йон, заедно с милиони негови приятели, освободени от други хемове, вече плуват свободно през кръвта. Както споменах по-рано, този вид железен йон е силно реактивен и причинява окислително увреждане. Оказва се, че това постоянно се случва макар и в ограничена степен естествено в телата ни, поради което си имаме и естествени механизми за почистване и защита, чрез които поддържаме баланса. Белите дробове имат по-специално 3 основни защитни механизма за поддържане на нормална хомеостаза на железните йони, два от които са в алвеолите. Първият от двата защитни механизма са малки макрофаги, които бродят наоколо и почистват всички свободни радикали каквото представлява и това окислително желязо. Вторият защитен механизъм е облицовката по стените на алвеолите (наречена епителна повърхност), върху която има тънък слой течност (сърфактант), съдържаща висока концентрация на антиоксидантни молекули каквато е например аскорбиновата киселина (известна под името витамин С). Е, това обикновено е достатъчно ефективно за естествено срещащите се окислителни железни йони, но при един разрастващ се COVID-19 тялото всъщност е претоварено, защото агресивното окисляващо желязо става твърде много и започва да преодолява естествената защита в белите дробове, което води до началото на процесът наричан белодробен оксидативен стрес. Той на свой ред води до увреждане и възпаление, а оттам се стига до всички онези гадни увреждания, които виждате при комютърната томография на белите дробове на пациент с COVID-19. Забелязали ли сте как винаги този процес е двустранен (и левият и белият дроб се увреждат едновременно)? При истинска пневмония това рядко се случва, но при COVID-19 се случва всеки път.

След като тялото вече изчерпва контрола си и всичките кислородни камиони се движат наоколо без никакъв товар и купища от тази токсична форма на желязо заплуват в кръвообращението, защитни сили започват да се изчерпват. Докато дробовете са заети с целия този оксидативен стрес те не могат да се справят и органите гладуват поради липса на кислород и без постоянния му приток, осигурен от хемоглобина на червените кръвни клетки, тогава черният дроб се опитва да направи всичко възможно, за да изчисти желязото и да го съхранява в неговото „желязно депо“. Той обаче също бива претоварен в един момент. И тогава поради тежката загуба на кислород, причинена от повредения хемоглобин, който освобождава агресивните железни йони, той започва да вика: „Помощ, нанасям щети!“ като освобождава ензим, наречен аланинаминотрансфераза (ALT/ ALАT). И ето, това е другият от трите основни индикатора за това дали ситуацията е на път да стане критична за конкретен пациент или не.

В крайна сметка, ако имунната система на пациента не се бори с вируса навреме, преди насищането с кислород в кръвта да падне твърде ниско, независимо дали има или няма включен респиратор, органите започват да се изключват. Без гориво те не могат да работят. Единственият начин е да се опитате да ги поддържате работещи с максимум кислороден внос, или дори хипербарна камера, ако е налична, за насищане с до 100% кислород с вариране на налягането, с цел да се даде възможност на онова, което е останало от функциониращия в кръвта хемоглобин, да пренесе достатъчно количество кислород в органите и да ги поддържа живи. Да, но ние обикновено не разполагаме с достатъчно от тези камери, така че ще трябва да се погрижим да се доставят свежи червени кръвни клетки с нормален хемоглобин под формата на трансфузия.

Основният момент в лечението на пациенти при наличие на железни йони, изпуснати от хемоглобина, не е чрез интубация и респиратор.

Това е нефункционално и до голяма степен безполезно, освен ако просто не се надявате имунната система на пациента да сътвори магията си във времето. Най-добрият сценарий е да се започне протокол за лечение колкото може по-рано, преди симптомите да се развият и утежнят. Хидроксихлорохинът в комбинация с Азитромицин показат фантастични резултати в ранната фаза. Но забравете плазмата с антитела, която може да сработи, ако е на достатъчно ранен етап, но ако пациентът е твърде влошен, ще трябва да се направи нещо повече. Той ще се нуждае от пълноценна кръв: антитела заедно с червени кръвни клетки. Защото никаква помощ не е да изпратиш на отряд от войници само боеприпаси, когато те вече са изпаднали в безсъзнание и кървят навън на бойното поле, а трябва да изпратите тези боеприпаси заедно с някаква мощна подкрепа на хемоглобина, за да може те да дойдат на себе си и да изстрелят тези боеприпаси по врага.

Историята с Хидроксихлорокина

Как действа хлорохинът? По същия начин, както при маларията. Маларийният плазмодий е този малък паразит, който влиза в червените кръвни клетки и започва да се храни с хемоглобина като негов хранителен източник. Причината, заради която хлорохинът действа при малария, е същата причина, поради която той е ефективен и срещу COVID-19 – и макар и да не е разбрана докрай, се подозира, че поради свързването му с хемоглобина, той пречи на способността на вируса да уврежда хемоглобина. Същият механизъм, който пречи на маларийния плазмоди да достигне до хемоглобина и да го фрагментира, изглежда, се задейства и при среща с COVID-19 (който по същество представлява фрагменти от РНК в белтъчна обвивка) блокира свързването му с хемоглобина. На всичкото отгоре хидроксихлорохинът (подобрено производно на познатия ни стар хлорохин) понижава pH, което допълнително пречи на репликацията на вируса. И така, докато не станат известни пълните подробности на този механизъм, цялата идея за това потенциално лечение, което може да доведе до обрат в терапията, основната цел си остава да се предотврати увреждането на хемоглобина, независимо дали се дължи на малария или на COVID-19. А на критиците, които твърдят, лекарство против бактерии не работи срещу вируси, ще кажа, че не е необходимо лекарството да действа директно върху патогена, за да бъде ефективно. Понякога е достатъчно просто да попречите на патогена да направи това, което прави на хемоглобина, независимо от използваното средство.

Какви са окончателните изводи досега? Първо, спешността на респиратора трябва да бъде преразгледана отново. Ако се поставят пациенти на респиратор, защото те влизат в кома и се нуждаят от механично обдишване, за да останат живи – добре. Дайте време на имунната им система да ги спаси. Но ако са в съзнание, будни, със запазени функции – просто поддържайте повишен внос на кислород (O2). Увеличете кислорода, ако трябва. Ако вентилирането е неизбежно, направете го но при ниско налягане и максимум висока кислородна концентрация. Не им разкъсвайте белите дробове с максимум PEEP, защото ще нанесете повече вреда на пациента, защото ще си мислите че лекувате, но диагнозата няма да е вярна.

В идеалния случай реално лечение в някаква степен винаги трябва да се получи когато:

  1. Инхибирате вирусния растеж и размножаване. Тук най-важна е комбинацията хидроксихлорохин + азитромицин + цинк или други ретровирусни терапии, които са в процес на разработване. Колкото по-малко вируси – толкова по-малко хемоглобин ще губи активния си железен йон и така ще има по-малко увреждания и щети.
  2. Терапии, насочени към всеки с абнормен хемоглобин или неправилно функциониращи еритроцити – просто кръвопреливане. Ако решите да дадете плазма с антитела, а пациентите вече са в лошо състояние, помислете отново и по-добре им прелейте кръв с антитела или поне кръв, последвана от плазма с антитела.

Материалът Съвет от САЩ: Лекувайте COVID-19 с барокамера или кръвопреливане е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА