С културното си богатство Мездра е финалист за Balkan Awards of Tourism Industry 2020

СЪБИТИЯС културното си богатство Мездра е финалист за Balkan Awards of Tourism...

Церемонията е на 4.12. 2020 г. от в хотел Маринела, София

Културно-историческите забележителности на територията на община Мездра привличат все повече туристи дори в период на световна епидемична криза, категорично е журито на шестото издание на Балканските Туристически Оскари 2020.

Церемонията за Balkan Awards of Tourism Industry 2020 ще отбележи значимите постижения на компаниите, които усърдно работят в най-важната сфера за развитието на полуострова и то в период на остра пандемична криза, засегнала най-вече туристическия сектор. Общини, хотелиери, тур агенции и мениджъри в туризма от различни държави ще превърнат София в столица на Балканите.


Събитието ще се състои на 4.12. 2020 г. от 20 ч. в хотел МАРИНЕЛА, София, съобщава ВИП Комюникейшън.

Археологически комплекс „Калето”- Мездра е изграден в рамките на проекта „Историята, културата и природата – туристическите атракции на община Мездра“, спечелен от община Мездра по оперативна програма „Регионално развитие“. Реализираните по проекта дейности включват реставрационни и консервационни работи, експозиционен надзид, укрепване на крепостната стена и основи, прокарване на експозиционни маршрути. Наред с това е реконструирана и техническата инфраструктура, осигуряваща достъп до обекта. Изградена е амфитеатрална сцена и декоративна колонада. Съществуващият паркинг е разширен и реконструиран, рехабилитирана е парковата зона, изградено е художествено осветление. Хълмът е разположен на място, където се пресичат основни пътища, използвани от дълбока древност до днес. На този кръстопът на цивилизациите са събрани останки от цялата човешка история – от каменно – медната епоха до Средновековието. Многобройните находки от разкопките на „Калето“ недвусмислено показват, че селището край Мездра е процъфтявало като занаятчийски център. Една от най-значимите находки от края на каменно-медната епоха е откритото през 2008 година „Светилище на тура“, което няма аналог в България.


От 2014 година насам традиционно се провежда фестивал на средновековните традиции, бит и култура „Калето – Мездра“. Идеята за осъществяването на средновековния фестивал „Калето – Мездра“ е създаване на контакти и обмяна на опит, както и увеличаване интереса на туристите към културно-историческото наследство на България. За целта са поканени възстановчици и занаятчии от различни краища на страната, които на място пресъздават бита, занаятите, облеклото и въоръжението през Средновековието (Първо и Второ българско царство). Фестивалът привлича интереса на туристите към Археологическия комплекс „Калето“ – Мездра, което от своя страна оказва положително влияние върху утвърждаването на Община Мездра като атрактивна дестинация в сферата на културния туризъм.

Черепишкият манастир е основан през ХІV в. в сърцето на Искърския пролом. Историята му е драматична – нееднократно е опожаряван от турците и възобновяван от местното население. Манастирският комплекс е обогатен с Вазовия музеен кът, костницата и Рашидовата къща, свързана с интересна местна легенда. Черепишкият манастир е обявен за паметник на културата от национално значение.

Църквата „Св. Николай” в с. Царевец е построена към края на ХІV в. Иконостасът е от каменна зидария, измазан и изписан – единственият запазен такъв в цяла България.

Храмът е забележителен пример за старите български строителни и живописни традиции. През 1972 г. църквата е обяве на за Паметник на културата с национално значение.

През 1979 г. скалните гравюри от местността Шупловица край с. Царевец са обявени за Паметник на културата от национално значение. Издълбаните рисунки са датирани към Праисторическата епоха, а от Средновековието са надписите и изображенията, разказващи за татарските нашествия и Шишмановите битки с османските завоеватели, напомня кметът на Мездра Иван Аспарухов.

100procenta.info
100procenta.info част от VIP MEDIA - Дигитални издания за свободна журналистика, автори на текстово, аудио и видео съдържание и всички, които искат да изразят своето мнение. Управляващ редактор и действителен собственик съгласно ЗЗДПДПОРДМУ: Радостина Минчева. Изданията се управляват от продуцентска компания "Вива Ефир" ЕООД, която отговаря за спазването на добрите журналистически принципи в редакционната политика, както и за всички въпроси свързани с рекламата в изданията. За връзка info@vipmedia.bg
- реклама -spot_img

С финансовата подкрепа на д-р Милен Врабевски бе открит Културен център „Иван Михайлов“ в Битоля

  Д-р Милен Врабевски бе почетен гост на българска общност в Република Северна Македония по...

Кметът на Пловдив посрещна мебелна компания Еником М в града

С Орлин Павлов и с впечатляващо шоу брандът  отпразнува първия си магазин под тепетата Впечатляващо...

Фестивал на магията дава рамо за млади таланти

Боби Шоу събира фокусниц във Вариететния театър Фестивал на магията ще отбележи професионалния празник на...

Balkan Business Awards 2022: Албания, България, Северна Македония и Косово със златни статуетки

Balkan Business Awards 2022 отличи лидерите в бизнеса Лидерите в бизнеса на Балканите – общини...