Рязък скок на заразените – 65 за ден

ОБЩЕСТВОРязък скок на заразените – 65 за ден

65 са новите заразени с коронавирус у нас за последното денонощие, което е тройно повече от регистрираните през предишните два дни. Така общият брой на потвърдените случаи достигна 2069. Към момента 365 души са настанени в болници, 51 от тях са в интензивни отделения.

„От новите заразени 25 са хоспитализирани. В София положителните проби са 24, в Благоевград – 8, във Видин и Ямбол – по 6, в Плевен и Сливен – по 4, в Разград, Пазарджик и Перник – по 3, в Пловдив – 2, в Кюстендил и Русе – по 1“, съобщи секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов.

Сред новооткритите има 9 деца, както и 7 медици – трима лекари, три медицински сестри и един санитар, констатирани в Пазарджик, Плевен, Пловдив и Сливен. Общо заразените медици са 225, като починаха и две лекарки.

Вирусът отне живота на още 3-ма души, с което жертвите на COVID-19 у нас станаха 96. През последното денонощие починаха 43-годишен мъж от Пазарджик с диабет, жена на 83 години  в болницата във Враца, която е имала инсулт, и 80-годишен мъж в „Пирогов“ с хипертония и операция заради туморно заболяване.

13 май е последният ден в извънредно положение за България, но далеч не всички ограничения ще отпаднат утре – например ще продължим да носим маски в градския транспорт и в магазините. Ако не го правим, властите ще имат право да ни глобят. Сумата е от 300 до 1000 лева при първо и до 2000 лева при повторно нарушение. Всеки заразил се с коронавирус ще подлежи на задължителна изолация или болнично лечение и след 13 май, съгласно промени в Закона за здравето. Ако болен или заразоносител откаже или не изпълнява задължителната изолация и/или лечение, ще се наказва с 5000 лв. глоба.

По предложение на здравния министър МС пък ще може да обявява извънредна епидемиологична обстановка, като са определени 8 критерия за това.

Материалът Рязък скок на заразените – 65 за ден е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...