Руската ваксина срещу COVID-19 работи

ОБЩЕСТВОРуската ваксина срещу COVID-19 работи

Разработваната в Русия ваксина срещу коронавируса е създала имунитет у всички доброволци. Това съобщи в интервю за Си Ен Ен ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) Кирил Дмитриев. „Мога да кажа от първо лице, че 100 % от доброволците са изработили имунитет на 21-я ден от въвеждането на ваксината. Той се удвоява след вторта доза. 100 % от животните също са изработили имунитет”, заяви Дмитриев, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

Той съобщи още, че над 20 страни са демонстрирали интерес към руска ваксина и сравни успеха в разработването на ваксина с изстрелването на първия сателит в Космоса – руския „Спутник 1“ през 1957 г.

Руското здравно министерство планира кампания за масово ваксиниране срещу коронавируса през октомври, обяви пък здравният министър Михаил Мурашко. Той уточни, че че държавният научноизследователски институт по епидемиология и микробиология „Гамалей“ вече подготвя документацията за регистрирането на серума. Мурашко подчерта, че ваксинацията ще бъде безплатна за руснаците. Първите, които ще бъдат имунизирани ще са учителите и лекарите.

Според източник на Ройтерс, първата потенциална руска ваксина ще бъде готова за регулаторно одобрение през август и ще бъде предоставена на здравни работници скоро след това.

Институтът „Гамалей“ работи върху препарат на основата на аденовируси. Но бързината, с която Русия се готви да започне прилагането му накара някои западни медии да повдигнат въпроса дали Москва не поставя на преден план националния престиж пред науката и здравето на своите граждани.

Към днешна дата в Русия са потвърдени 845 433 случаи на коронавирус, като 646 524 пациенти са се възстановили от болестта. По последни данни починалите са 14 058 души.

Материалът Руската ваксина срещу COVID-19 работи е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...