Роднина на COVID-19 ни разболявал през 2008, 50% от българите с имунитет

Вирус, подобен на COVID-19, е разболявал българите още през 2008 г. и това е вероятната причина не всички хора у нас да се заразяват сега. Това се твърди в нова научна публикация, според която срещналите се с този родствен вирус имат изграден имунитет, обяви пред Нова телевизия пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той добави, че наименованието на вируса е „CoV-2008/Bulgaria”.

„Факт е, че този вирус е бил в България и по всички изчисления изглежда, че около 50% от населението имат някакъв имунитет. Вероятно е това да са хора в напреднала възраст”, уточни специалистът, който беше и член на Медицинския експертен съвет към премиера.

Д-р Симидчиев обясни и големия брой новозаразени и незавидната статистика, в която страната ни попада. „Когато имаш малко заразени в началото, процентът на увеличаване е голям. Ниското ниво в началото ни поставя в групата на държави с голям ръст. А защо има повече заразени – хората решиха, че този проблем не съществува. В резултат на това поведението им е като преди пандемията”, посочи той.

По думите му децата са вектор на заразата. „При тях имунитетът реагира по-малко бурно. По отношение на боледуването те са спасени, но могат да разпространяват вируса. Когато са в домашна среда и близък контакт с родителите си – могат да заразят много хора”, казва пулмологът.

Той обясни, че в домашна среда рискът за зараза е най-голям. По-малък е този риск в обществени сгради, а най-малка вероятност от инфектиране има навън, но при спазване на дистанция.

„Вирусите, които циркулират зимата са много близки. Бих апелирал хората да се ваксинират срещу грип. От общо медицинска гледна точка – ако срещнем 2 вируса и те ни заразят – може да се разболеем от двата, но това не означава, че двете инфекции ще се изкарат по-тежко – имунната система ще даде по-слаб отговор, като си раздели силата в две битки“, посочи още д-р Симидчев.

Материалът Роднина на COVID-19 ни разболявал през 2008, 50% от българите с имунитет е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

About Author /

Start typing and press Enter to search