Робот открива болни в тълпата

- реклама -

Китайски учени са конструирали робот, способен да разпознава в тълпата хората с висока температура в рамките на борбата с новия коронавирус, съобщи агенция Синхуа.

Разработката е дело на инженери от Транспортния университет в град Сиан в провинция Шанси. По думите на професор Мей Сюесун чрез ръчния способ може да се измери температурата само на един човек. Докато новият робот може да я установи при няколко души едновременно. Устройството, чрез своя изкуствен интелект е способно не само да измери температурата, но да разпознае и идентифицира съответните лица.

Във връзка с епидемията на коронавируса от нов тип в Китай местните технологични компании осъществиха разнообразни научни разработки, припомня агенцията. По-рано корпорацията „Нюсофт“ съобщи за конструирането на мобилни роботи, които могат да дезинфекцират помещения, да доставят медицинско оборудване и да събират информация за пациентите.

Здравните власти в Китай пък публикуваха резултатите от най-мащабното проучване за коронавируса досега. Данните за над 70-те хиляди заразени с Covid-19 на Центъра за контрол и превенция на заболяванията показват, че в повече от 80% от случаите болестта е протекла по-леко, а най-застрашени са възрастните и болните хора. Авторите подчертават и високия риск за медицинския персонал, особено след като днес почина директорът на болницата в Ухан – китайският град, в който започна и от който се разпространи заразата. 51-годишният Лу Джаймин ръководеше болницата Wuchang в Ухан, една от водещите по отношение на борбата с вируса. Той е един от най-високопоставените представители на здравните власти, починал от болестта. Тя уби и откривателя си – също лекар.

Хубей, китайската провинция, в която се намира Ухан, е най-тежко засегнатата от коронавируса. Там смъртността от него е 2,9% при 0,4% в останалата част от страната. Средното ниво на смъртност от Covid-19, според новото проучване, е 2.3%.

Оповестените данни посочват, че са починали 1 868 души от общо 72 436 заразени. През последното денонощие смъртните случаи са 98, а новите заразени – 1 886. Повече от 12 хил. са излекувани.

Заключенията на медиците са, че при около 80.9% от заразените заболяването протича леко, при 13.8% – тежко, а при 4,7% – критично тежко. Най-високият процент смъртност е при хора на възраст на и над 80 години, при тях той е 14.8%. При децата до 9 г. няма смъртни случаи, а при хората на възраст до 39 г. смъртността е ниска – 0.2%. В следващите възрастови групи тя расте – при 40- до 49-годишните – 0.4%, 50- до 59-годишните – 1.3%, 60- до 69-годишните е 3.6%, 70- до 79-годишните – 8%. Мъжете са по-уязвими към коронавируса – смъртността при тях е 2.8%, при жените е 1.7%.

Материалът Робот открива болни в тълпата е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА