Решено: Плащат надлимитната дейност на болниците

Започва изплащането на надлимитната дейност на болниците, която е на стойност над 150 млн. лева. Чаканата вече пета година новина по време на днешното подписване на анекса на НРД 2020 г.

„Увеличение средно с 10% на цените на всички клинични пътеки, плюс допълнителни 20 лв. към всяка пътека за тестове за COVID-19. Цената на клинична пътека 104, по която най-често се лекуват пациенти с коронавирус, пък се увеличава на 1200 лева“, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов. По думите му това това влиза в сила от 1 август и ще има устойчив характер и през 2021 г.

В добавка с 10% се увеличават и цените за дейностите в първичната медицинска помощ и с до 2 лева сумите за капитационни плащания за джипитата. Повишението обхваща месеците до 31 декември и касае над 4400 семейни практики. Увеличават се цените на дейностите и в специализираната първична медицинска помощ с 10%, но едновременно с това се повишава обемът на извършената дейност до края на годината. Споразумението касае над 6000 практики.

Всички дентални дейности, без протезирането, също ще се вдигнат с 10 на сто. Споразумението със зъоблекарите влиза в сила от 1 септември. С 10% ще се увеличи и заплащането за обработка на рецепти, които са 100% реимбурсирани от НЗОК.

„За да се гарантират всички тези плащания касата ще получи като трансфер от МЗ 126 млн. лева“, обясни проф. Ангелов.

„Плащането на надлимитната дейност ще започне от ноември месец“, обеща управителят на НЗОК проф. Петко Салчев и уточни, че става дума за неразплатени средства от 2015 и 2016 г. „Въпросът за лимитите трябва да бъде решен и законодателно, трябва да бъде извършена проверка, заради което няма да може да започне веднага“, обясни той.

„Не са разчетени допълнителни средства от резерва, тъй като необходимите средства ще са част от реализираните икономии.. Промяна в закона на бюджета на НЗОК ще е нужна в частта за надлимитната дейност, но по отношение на финансовите параметри не се налага“, коментира зам.-здравният министър председателя на Надзорния съвет на касата Жени Начева.

„Огромно постижение е изплащането на извършената и незаплатена деи?ност на болниците за 2015 и 2016 година. Отдавна говорим за това – ето, че вече е факт. Това ще доведе до устойчивост и ще  даде глътка въздух на лечебните заведения”, заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Но предупреди, че въпреки това болниците няма да успеят да усвоят около 80 млн. лв. до края на годината, тъй като има отлива на пациенти заради епидемията.

Материалът Решено: Плащат надлимитната дейност на болниците е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

About Author /

Start typing and press Enter to search