Редови доктори си направиха собствена организация

Редови доктори си създадоха собствена организация. Учредители на „Български лекари за ново здравеопазване“ (бивши млади) са д-р Емануил Найденов, който е неврохирург в столичната „Св. Иван Рилски“, както и колегите му от болницата Александър Йорданов – хематолог, Ирена Иванова – клинична лаборатория, Любомир Пъдарски – анестезиолог, Анна Костадинова – нефролог, Петър Каразапрянов – неврохирург и Мария Петкова – гастроентеролог. Те предвиждат да направим електронна платформа, на която да се излагат проблемите и да се обсъждат политиките. Организацията обещава да защитава интересите на работещите в системата, но отричат да са алтернатива на Българския лекарски съюз.

„Откриваме твърде много основания за подобно, макар и закъсняло, действие от наша страна. Все някой трябваше поне да се опита да изкаже на висок глас мислите на редовия лекар, както и натрупаните с години истини. Факт, повечето царе са голи. Неблагоприятните течения не се усещат по върховете. Там цари безветрие – нещо, което трябва да бъде нарушено, а не крепено. Ние вече създаваме експертни групи, които ще работят по конкретни казуси в съответното звено в здравната система. Предстои да бъде изготвен анализ на наличните проблеми и да бъдат очертани конкретни решения, които да бъдат предложени на Министерството на здравеопазването, НЗОК и Комисията по здравеопазване в парламента“, очерта целите д-р Емануил Найденов. Той е категоричен, че незабавно трябва да се промени финансирането на системата и да не се плаща на преминал болен, а за оказано качествено лечение.

„Български лекари за ново здравеопазване“ смятат, че НЗОК спешно трябва да се демонополизира, очакват тови лица в следващата парламентарна здравна комисия, които „по възможност да не са хабилитирани по скандален начин“, намеквайки за доцентурата на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов.

„Перспективата да се превърнем в казионна организация може само да ни провокира да си прережем вените пред Етичната комисия на БЛС. Защо ли? Така ще бъде етично“, твърдят от БЛНЗ. „Ще работим както за пациентите, така и семействата си. Не искаме да правим избор между тях. Вярваме, че и двете страни го заслужават. Останалото е демагогия, която трудно ще усвоим“, посочват от новата лекарска организация.

Д-р Найденов е категоричен, че трябва да се преустанови употребата на понятието „оборот“ в медицината и по-често да се споменава думата „изкуство“.

Материалът Редови доктори си направиха собствена организация е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

About Author /

Start typing and press Enter to search