Редови доктори си направиха собствена организация

ОБЩЕСТВОРедови доктори си направиха собствена организация

Редови доктори си създадоха собствена организация. Учредители на „Български лекари за ново здравеопазване“ (бивши млади) са д-р Емануил Найденов, който е неврохирург в столичната „Св. Иван Рилски“, както и колегите му от болницата Александър Йорданов – хематолог, Ирена Иванова – клинична лаборатория, Любомир Пъдарски – анестезиолог, Анна Костадинова – нефролог, Петър Каразапрянов – неврохирург и Мария Петкова – гастроентеролог. Те предвиждат да направим електронна платформа, на която да се излагат проблемите и да се обсъждат политиките. Организацията обещава да защитава интересите на работещите в системата, но отричат да са алтернатива на Българския лекарски съюз.

„Откриваме твърде много основания за подобно, макар и закъсняло, действие от наша страна. Все някой трябваше поне да се опита да изкаже на висок глас мислите на редовия лекар, както и натрупаните с години истини. Факт, повечето царе са голи. Неблагоприятните течения не се усещат по върховете. Там цари безветрие – нещо, което трябва да бъде нарушено, а не крепено. Ние вече създаваме експертни групи, които ще работят по конкретни казуси в съответното звено в здравната система. Предстои да бъде изготвен анализ на наличните проблеми и да бъдат очертани конкретни решения, които да бъдат предложени на Министерството на здравеопазването, НЗОК и Комисията по здравеопазване в парламента“, очерта целите д-р Емануил Найденов. Той е категоричен, че незабавно трябва да се промени финансирането на системата и да не се плаща на преминал болен, а за оказано качествено лечение.

„Български лекари за ново здравеопазване“ смятат, че НЗОК спешно трябва да се демонополизира, очакват тови лица в следващата парламентарна здравна комисия, които „по възможност да не са хабилитирани по скандален начин“, намеквайки за доцентурата на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов.

„Перспективата да се превърнем в казионна организация може само да ни провокира да си прережем вените пред Етичната комисия на БЛС. Защо ли? Така ще бъде етично“, твърдят от БЛНЗ. „Ще работим както за пациентите, така и семействата си. Не искаме да правим избор между тях. Вярваме, че и двете страни го заслужават. Останалото е демагогия, която трудно ще усвоим“, посочват от новата лекарска организация.

Д-р Найденов е категоричен, че трябва да се преустанови употребата на понятието „оборот“ в медицината и по-често да се споменава думата „изкуство“.

Материалът Редови доктори си направиха собствена организация е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

100procenta.info
100procenta.info
100procenta.info част от VIP MEDIA - Дигитални издания за свободна журналистика, автори на текстово, аудио и видео съдържание и всички, които искат да изразят своето мнение. Управляващ редактор и действителен собственик съгласно ЗЗДПДПОРДМУ: Радостина Минчева. Изданията се управляват от продуцентска компания "Вива Ефир" ЕООД, която отговаря за спазването на добрите журналистически принципи в редакционната политика, както и за всички въпроси свързани с рекламата в изданията. За връзка info@vipmedia.bg
- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...