Проф. Витанов с 4 сценария за пандемията, единият е за 100 000 болни през декември

Математикът проф. Николай Витанов представи 4 сценария за развитието на епидемията от коронавирус. Пред Нова телевизия той заяви, че ако се случват първите три, здравната система ще издържи, но стигнем ли до четвъртия – ще се пренатовари.

Според изчисленията на специалиста, ако ситуацията се запази, както е в момента и темпът на нарастване на заразените остане такъв, до края на август ще имаме 16 000 случая, а в края на септември те вече ще са 25 000.

Има обаче два по-оптимистични сценария. „В момента можем да приемем, че 80% от хората спазват мерките, а 20% или около 1,5 млн. не ги спазват“, уточни математикът. Ако обаче всички се държат дисциплинирано в края на следващия месец случаите ще са 11 500, а през септември ще достигнат 13 500. Според проф. Винатов обаче това е малко вероятно. Вторият сценарий е „относително оптимистичен“. „Ако една част от тези 20% решат да спазват мерките, тогава в края на август ще имаме не по-малко от 14 000 заразени, а в края на септември не по-малко от 20 000“, заяви той.

Четвъртият сценарий математикът определи като мрачен. При него здравната система ще започне да отказва. Проф. Витанов не разкри какво показват математическите модели за броя на новите случаи, но заяви, че не гарантира, че общият брой на заразените в края на септември ще бъде 5-цифрено число. Той предполага, че ще в дълбоката есен през декември случаите у нас ще надхвърлят 6-цифрено число, ако здравната система откаже. Това означава, че това ще е поне 10 пъти повече от сегашните малко над 10 000.

Проблемът ще е недостигът на специалисти. „Ако здравната система започне да се претоварва, ще започнат да гърмят бушоните в провинцията, после в по-големите градове и накрая, ако всичко продължи, и в София“, алармира проф. Витанов. По думите ме, ако нещата в България се развият по неблагоприятен сценарий, можем да стигнем и до 4-цифрено число на смъртните случаи. „Това все още не е яко измиране, до него ще се стигне трудно“, добави ученият от БАН.

Той уточни, че в сценариите му не влизат повторно заразените случаи. Те могат да бъдат добавени към математическите модели след септември, защото текущият имунитет засега знаем, че трае 3 месеца.

Проф. Витанов посочи още, че към този момент едва около 80 000 българи или 1,2%, са се срещали с вируса. „Това е много далеч от 70-80%, за да говорим за стаден имунитет“, посочи експертът. Според тестовете обаче заразените са между 4 и 9 % от изследваните всеки ден. 

Материалът Проф. Витанов с 4 сценария за пандемията, единият е за 100 000 болни през декември е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

About Author /

Start typing and press Enter to search