Проф. Асен Дудов: Никоя хранителна добавка не лекува рак

Никоя хранителна добавка не лекува рак, нито пък предпазва от рак, напротив – отдалечава пациентите от навремено лечение и пречи на ефективната терапия. Това заяви пред medicalnews.bg проф. Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество и медицински директор и шеф на Клиниката по Медицинска онкология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост и началник на Клиниката по Медицинска онкология.

Проф. Дудов подчерта, че е нелепо да се вярва в чудодейната сила на бабиния зъб или изпражненията от скални орли, при наличието на съвременни лекарства, голяма част от които биологични, генетични, прицелни и мишенни терапии, благодарение на които през 2020 г. е постигната над 87% петгодишна преживяемост при всички онкологични заболявания. За сравнение през 1900 г. на всеки 100 болни само 5 са приживявали пет години.

„Тук може би трябва да се отвори една скоба, че ракът не е едно заболяване в различни органи, а около 200 различни нозологични единици, като понякога в един и същи орган може да се развият различни видове рак във връзка с неговата биология, генетика и редица други фактори, което отделя тези видове като отделни заболявания. И като отделни заболявания те имат различна прогноза, различно лечение и различен подход към всички тях, което се постига със съвременната диагностика. В така променения подход към онкологията, към пациентите, към лечението – добавянето на различни, понякога на пръв поглед безобидни неща, се оказва често пъти изключително коварно и за съжаление, изиграва лоша шега на пациентите. Които често пъти даже не уведомяват медицинския си онколог какви хранителни добавки приемат медицинския си онколог“, посочи проф. Дудов. По думите му това е опасно, защото в организма има едни и същи транспортни белтъци, които пренасят както лекарствата, така и активните вещества в хранителните добавки. И понякога това, което се съдържа в хранителните добавки се „захваща“ по-силно за транспортните протеини от ликарствата, които пък се изхвърлят от организма без да са си свършили работата.

„От една страна има всевъзможни билки и растителни производни – от алое до бабин зъб и какви ли не най-неочаквани и понякога чисто нелогично интерпретирани в своето действие растения. Другата насока това са различни бактериални продукти – като се започне от лактобацилус булгарикус, който е прекрасен, ако човек иска да си закваси киселото мляко и е хубав, за да се поддържа едно нормално състояние на флората в корема, и се премине към всякакви безумни решения като поглъщането на мая, пробиотици, синбиотици и какви ли не други неща, за които упорито някои невежи, бих си позволил да кажа, а също така и доста користни хора, обясняват как тези вещества имат изключително важен ефект, имат противотуморен ефект, което е меко казано неадекватно твърдение“, обясни онкологът.

„От друга страна, има и безброй биологични продукти, та дори отпадни такива – всеки знае например за уринотерапията и че най-лечебната „порция“ е сутрешната „порция“ урина, част от която трябва да се погълне, а останалата част трябва да се накапе в очите, в носа, да се прави гаргара и всякакви други неща, които ако човек се замисли трезво, би се досетил и сам, без да е лекар, че поглъщането на отпадните продукти от организма не могат да доведат до някакво положително действие. Има разбира се и редица други безумни биологични неща, които пациентите поглъщат под формата на хранителни добавки – изпражнения от скални орли, кръв от костенурки, отрова от син скорпион, различни видове гъби, които са от всички географски ширини. От тях също се очакват такива чудесни ефекти, от които може би цялата днешна онкология и дори бих казал медицина, не може да се сравнява с това, което се пише за някои от тези гъби или други от биологичните вещества, с които за съжаление много обилно „захранват“ организма си някои пациенти. Това е несериозно и може да доведе до изключително компроментиране на общото състояние“, добави проф. Дудов.

Той коментира и модерните напоследък имуностимулатори, които спомагат за засилване на имунитета. „Това не е „пързалка“,  какво значи да се засили. Непрекъснатото „дъвкане“ на темата имунитет, е абсолютно необосновано, тъй като форсирането на имунитета би могло да стане с определени лекарствени продукти, те са създадени специално за онкологични цели и се прилагат изключително и само от медицински онколози, изискват големи умения, те са високотехнологични продукти, има специални условия за тяхното приложение, при специални видове ракови заболявания и то само, ако са налице определени биомаркери, които да предопределят техния лечебен ефект. Така че имуностимулаторите нямат абсолютно никакво действие, освен че добре подхранват финансовите възможности на тези, които ги създават, разпространяват и храбро лъжат за противотуморния им ефект“, категоричен е проф. Дудов.

Според него, не по-малко безумни са вегетарианските диети с твърдението, че месото и захарите „хранели“ туморите. „Това води до развиване на анемии, по-нисък брой на белите кръвни телца, по-лесно се проявяват нежеланите реакции на някои лекарства и за съжаление такива болни, които са променили драстично хранителния си режим, не могат да понасят адекватното лечение, което е за сметка на тяхното здраве, а за съжаление понякога и на техния живот“, обясни медикът.

Материалът Проф. Асен Дудов: Никоя хранителна добавка не лекува рак е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

About Author /

Start typing and press Enter to search