Пробив: Откриха слабото място на коронавируса

Директорът на Института по биохимия във Франкфурт, хърватският учен Ивица Дикич, заедно със своя екип е открил потенциалната слаба точка на коронавируса, която би позволила двойна терапевтична стратегия – спиране на разпространението на вируса и укрепване на имунния отговор, предадоха световните агенции.

,,Тази концепция и тази нова идея никой не е тествал досега. Ние сме първите, които имаме възможно лекарство, което ще действа двойно и на вируса, и на подтикване на имунен отговор“, заяви Дикич. Той добави, че това откритие е голяма стъпка към намирането на лекарство, тъй като, както изтъкна, не можем да успеем да лекуваме COVID-19, ако не знаем нищо за него.

Досега в лечението на тежко болни пациенти са използвани лекарства за лечение на други болести, но не съществува нито едно лекарство, което е показало ефикасност при критични клинични изследвания.

,,Сега имаме шанс за първи път да създадем нещо, което е уникално и фокусирано върху един вирусен ензим и въз основа на това можем да създадем ефикасно и специфично лекарство за този вид вирус“, заяви Дикич.

Проектът е възникнал от идеята за намиране на Ахилесовата пета или слабата точка на коронавируса, а не лекарство. След два месеца сътрудничество с девет лаборатории от Германия и Холандия е било установено къде е слаб вирусът. За това начинание Дикич написа в своя профил в “Туитър“, че това е най-добрият опит в неговата кариера, който е изисквал изключителни екипни усилия. Следващата стъпка е възможно по-бързо тези основни данни да бъдат превърнати в качествено научно клинично изследване. Той изтъкна, че в Ню Йорк вече се провежда един клиничен експеримент, в който се прави опит да се унищожи именно вирусният ензим, който те са открили.

,,Ако това лекарство действа на техния ензим, то това са две велики открития. В противен случай изследванията продължават, за да може за шест до 12 месеца да бъде получено напълно ново лекарство. Макар и да ни трябва дълго време, за бъдещето това ще бъде голямо откритие. Не само за този вирус, но и за други вируси“, подчерта Дикич.

Материалът Пробив: Откриха слабото място на коронавируса е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

About Author /

Start typing and press Enter to search