Преминаването на IQOS спира пушаческата кашлица

ОБЩЕСТВОПреминаването на IQOS спира пушаческата кашлица

7.2 милиарда долара за фундаментални научни изследвания, разработване на продукти, научна оценка и производствен капацитет за своите бездимни изделия, които са по-добра алтернатива от цигарите, са инвестирали от Филип Морис Интернешънъл (ФМИ). Резултати от изследванията са публикувани на https://www.pmiscience.com/Open-Science.

Според едно от тях, само след няколко седмици след преминаване на IQOS т.нар. „пушаческа кашлица“ намалява. Известно е, че пушачите развиват т.нар. „пушаческа кашлица“, която е индикатор за хроничен бронхит. Около 40% от пушачите развиват някаква форма на бронхит, а отказът от пушене намалява появата на кашлица. Затова се изследват групи пушачи от Япония и САЩ, които продължават да пушат или преминават на IQOS, и пушачи от различни европейски държави, които са отказали напълно цигарите за срока на проучването –  от 3 до 12 месеца. Резултатите показват, че само за няколко седмици след преминаване на IQOS една до две трети от участниците, които са съобщили за редовна кашлица в началото на проучването, казват, че вече не чувстват нужда да кашлят. Намаляването на симптомите се запазва до 1 година след преминаване на IQOS. Според очакванията спад в необходимостта от кашляне се наблюдава и при хората, които спират да пушат по време на проучването“, е изводът от едногодишното клинично проъчване, представено от Лойз Фелбер Медлин, старши клиницист във ФМИ.

Старши клиницист Мария Босилковска пък разказва за друго проучване „Краткосрочните благоприятни ефекти от спиране на пушенето се запазват 6 месеца след преминаване от цигари на системата за нагряване на тютюн“. То е шестмесечното и измерва осем основни биомаркера за потенциална вреда, свързани с развитие на заболявания, дължащи се на пушене. „В проучването бе отчетено, че всички осем биомаркера за потенциална вреда се подобряват при пушачите, преминали на IQOS, като за пет от осемте промяната е статистически значима и то като се сравни с резултатите от друго проучване, в което пушачите спират изцяло да пушат цигари за 6 месеца“, обяснява Босилкова. За пет от осемте биомаркера за потенциална вреда, когато за поне 70% от употребата на тютюн участниците преминават на IQOS, процентът е поне 40% от ефекта на спиране на пушене. За тези потребители на IQOS, чиито уринен тест показва, че вероятно са спрели да пушат, седем от осемте биомаркера сочат, че преминаването на IQOS води до поне 66% от ефекта на спиране на пушене. Стойностите са в диапазон от 44.3% до 100% за всички 8 биомаркера при хората, които преминават напълно на IQOS. „Това сравнение осигурява допълнителни доказателства, че преминаването на IQOS има потенциал да намали риска от развитие на заболявания, свързани с пушенето при пушачите, които в противен случай биха продължили да пушат цигари“, подчертава клиницистът.

За ефектите от употребата на системата за нагряване на тютюн за увеличаване на теглото говори Кристел Хазиза, директор клинични изследвания и биостатистика. По думите й в рамките на „Проучване за реакция на излагане“, което обхваща 6-месечен период, последван от допълнителни 6 месеца, т.е. 1 година, наред с осемте основни биомаркери за потенциална вреда са измерени рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания. Резултатите показват, че при пушачите, преминали на IQOS, след 12-месечна употреба няма рязко покачване на килограмите, както при тези, които спират цигарите напълно.  При преминалите на устройството се наблюдава леко средно увеличение на теглото до 1 кг (0.7 кг), леко увеличение на липопротеиновия холестерол с ниска плътност  (1.15 mg/dL) и леко намаление на нивата на високочувствителен C-реактивен протеин в сравнение с пушачите, които продължават да пушат. Няма големи промени в обиколката на талията, кръвното налягане, нивата на хемоглобин A1c или фибриноген след 1 година при потребителите на IQOS. „Тъй като е известно, че рязкото покачване на теглото увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, ограниченото повишаване на теглото и отсъствието на увеличение в рисковите фактори за сърдечносъдови болести при преминаване на IQOS допълва научните доказателства за потенциала на IQOS за намаление на заболяванията, свързани с пушене в сравнение с участниците, които продължават да пушат“, подчертава Кристел Хазиза.

 

 

Материалът Преминаването на IQOS спира пушаческата кашлица е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...