Прехвърлят 6 болни от Гара Орешец в „Пирогов“

- реклама -spot_img

Шестима болни от дома в с. Гара Орешец ще бъдат транпортирани в „Пирогов“, съобщи за Скенер.нюз директорът на спешния институт проф. Асен Балтов. Той уточни, че състоянието на пациентите не е тежко, но болниците във Видин и Враца не могат да ги приемат. Припомняме, в началото на епидемията шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски беше категоричен, че заразени с коронавирус ще се лекуват там къдео са установени и забрани местенето им в различни градове. Ситуацията обаче явно се е променила, след като много медици се оказаха инфектирани, а лечебните заведения в страната едно по едно падат жертва в невъзможност да се справят с епидемията.

На въпрос на какъв принцип се настаняват заразените с коронавирус в различните лечебни заведения в София проф. Балтов отговори, че „Пирогов“ поема най-тежките случаи.

По повод днешното му участие в пресконференцията на оперативния щаб и посещението в Националния център по заразни и паразитни заболявания, той коментира, че е бил поканен от премиера Бойко Борисов. „Не съм се присъединил към щаба, но ако имат нужда от мен, винаги съм готов да помогна“, подчерта проф. Балтов.

Още преди месец директорът на „Пирогов“ намекна, че протоколът за лечение с хлорохин трябва да бъде променен. „Медикаментът е ефективен в началото на инфекцията, при леките и при средно тежките случаи, които обаче са на домашно лечение. При най-тежко болните не можем да го прилагаме“, призна проф. Балтов. Проблемът е, че лекарството има сериозни странични ефекти – причинява аритмии и дори внезапна сърдечна смърт при по-високи дози. „Коментирали сме този въпрос, но не съм аз човекът, който може да промени протокола. Но ми се струва напълно възможно – при отворени вече болници и поликлиники – да проследяваме ежедневно състоянието на болните с кардиограма, дори когато не са хоспитализирани. За София тива ще е по-трудно, но в провинцията, където случаите са много по-малко, това не би трябвало да е проблем“, обясни проф. Балтов.

Той е категоричен, че родното производство на лекарства и защитни облекла е от стратегическо значение. „При втора вълна, каквото се очаква в целия свят, включително и в Китай, няма да можем да внесем и една маска“, предупреди директорут на „Пирогов“.

Материалът Прехвърлят 6 болни от Гара Орешец в „Пирогов“ е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА