Празниците през декември

ДОМПразниците през декември

Готови ли сте за декемврийските празници?

Празниците през декември не са никак малко

Света Варвара – 4 декември

Св. Варвара е покровителка на болестите, свързани с обриви, покровителка е на плодородието и на домашните птици.

Празникът се свързва с отглеждането на децата и тяхното здраве.

Има много ритуали на този ден, но един от характерните е, че някога девойките са обикаляли къщите и са наричали за любов, щастие, берекет. „Варварките“, както са наричани, са чакани с нетърпение във всеки дом и са изпращани, като им се дава брашно, сушени плодове и др. Затова празникът се нарича още Женска Коледа.

На този ден жените не трябва да шият, предат, тъкат, да не работят. Гадае се кой ще влезе пръв в дома, хубаво е да е добър човек и да е с пълни ръце, че да донесе късмет.

Савинден – 5 декември

На някои места почитат Сава като светец, на други – като светица. Но едно е сигурно, че на този ден, според поверието, се подготвя празничната никулденска трапеза. На места се вярва, че жените не трябва да пипат остри предмети – ножове, ножици, игли. На св. Сава се правят магии за задомяване. Девойките пресяват брашно, като са обърнали ситото.

Никулден – 6 декември

На Никулден ден се прави курбан – задължително риба. Меси се обреден хляб. Когато се приготвя шарана, не бива да се стъпва по люспите му, не е добре люспите да се търкалят по пода. Костите на никулденската риба не се изхвърлят, а се голят или се заряват дълбоко. Къщата се прекадява от най-възрастния. Денят е подходящ за освещаване на нов дом. Новодомците правят курбан и тържество.

Тези, за които е време да се оженят, трябва сутринта рано да се помолят на светеца, да оставят пред иконата му цветя, може и дарове.

На този ден празнуват търговците и банкерите, ловджиите и овчарите. Те почитат св. Никола като свой патрон.

Добре е да се прави курбан за избегнато произшествие.

Смята се, че денят е началото на същинската зима.

Света Ана – 9 декември

Светицата е покровителка на семейството и на майчинството.

Закриля жените.

Младите жени и бременните не трябва да работят на този ден. Поверието гласи, че така ще родят по-лесно. Майките не работят, за да са здрави децата. Забранена е и работата с вълна.

На места този ден се смята за опасен. Света Ана е празник на самодивите. Мъжете не бива да излизат, за да не срещнат прекрасните, зли създания – самодиви.

Свети Спиридон – 12 декември

На много места този празник се почита за предпазване от рани, порязване, обриви. Някъде св. Спиридон се счита и като покровител на конете. На този ден не се шие. Гадае се за времето според следващите 12 дни. Всеки ден отговаря на едни от месеците.

Свети Модест – 18 декември

Свети Модест се почита основно в Пирин, Родопите, Странджа. Преданието разказва, че точно този светец е научил хората как да впрягат воловете. Който има болно животно, се моли на св. Модест да го излекува.

Игнажден – 20 декември

Новата година започва още на 20 декември. Всичко, което се прави на този ден има магическа сила за здраве и живот, за плодородие и късмет. Трябва да се вглеждаме в символите, които са около нас на този ден. Взеки знак има своето значение.

На Игнажден ястията трябва да са постни. Прави се пита. На масата се слага още ошав, варена царевица, жито, картофи с праз, боб, зеле, лук и чесън,орехови ядки и задължително – мед. Правят се колачета. Те са символ за здраве и берекет.

На този ден силен израз има и полазването – какъв човек ще дойде пръв в дома. По него се гадае за годината. Добре е да се срещне човек с пълни ръце. А ако той е и с пълна душа – това е силен знак за добро бъдеще.

На този ден не бива да изнасяте нищо от къщата. Не искайте и не давайте на заем каквото и да е. Не ставайте от трапезата. Естествено и на този ден не се шие, а и не се плете.

Домакинята избира за всеки от семейството два ореха и ги оставя в съд, който е добре да бъде от пръст. Стоят в него до Бъдни вечер. На Бъдни вечер по тях се гадае дали ще сме здрави и ще имаме ли късмет.

Света Анастасия – 22 декември

В народните представи това е светица – олицетворение на смъртта. В родопите свързват празника със смъртта и се вярва, че в къща, в която не се празнува св. Анастасия, е вероятно да се случи нещастие. Жените не трябва да работят, защото ще се почерни дома на тази, която тъче, преде или пере.

БЪДНИ ВЕЧЕР – 24 декември

Вечерта, преди Христос да се роди, е първата от трите вечери (Кадени). Наричаме я бъдни от бдение или от бъдеще. Символиката е за чудото, което предстои.

Трапезата на Бъдни вечер придава магия за плодородие и късмет. Приготвят се храни, които набъбват късметът и плодородието. Колкото повече ястия – много по-богата ще е годината. Те трябва да са нечетен брой – 7, 9, 11. Всичко на трапезата е символ. Чесънът предпазва от болести, медът е за по-сладък живот, орехите и дрянът – за здраве. Ястията трябва да са постни: сарми от кисело зеле, пълнени чушки с ориз, боб, зелник, ошав, тиквеник и най-важното – богородичния хляб – пита с пара. Обредните хлабове са три вида. Боговица – посветен на празника, друг – посветен на къщата, трети – за коледарите. Украсата им е символична.

Рождество Христово – 25 декември

Всички бдят още от Бъдни вечер. Добре е да гори огън в дома. Ако нямате камина – то нека има запалени свещи. Огънят има магическа сила. Трапезата не се вдига цял ден. Пеят се песни за здраве, живот, за деца, за имот, за щастие, берекет, благоденствие, късмет, ново начало, любов. Трапезата трябва да е богата. Задължително е да има прясна пита, свинко печено, баница, печена кокошка, млечна баница.

Ако има скреж по дърветата, то това е знак, че ще има изобилие.

Стефановден – 27 декември

Това е третият ден на Коледа. Празничните ритуали са свързани с магията на Рождество Христово. Празнуват: Стефан, Стоян, Стойко, Стоичко, Стоимен и Цоньо.

Месец декември е изпълнен с празници и ритуали. Това е магичен месец, в който се подготвяме за новото и изпращаме старото. Нов живот, ново начало, нов късмет! Здраве и благоденствие за всички!

- реклама -spot_img

Индивидуален подход: Какъв е вашият цикъл на сън

Съобразете нуждите си за рестарт на организма, при създадени идеални условия за пълноценна почивка...

Полезни съвети за почистването

Как да чистим вкъщи бързо и лесно? Преди всичко си определете срок, в който да...

Вредната химия и безвредни почистващи препарати

Вижте какво си причиняваме в името на чистотата и има ли безвредни почистващи препарати   ВРЕДНАТА ХИМИЯ...

Как домът ви да остане топъл и да не плащате високи сметки, когато пътувате

На ски или на спа, зимната ваканция e едно приятно и дългоочаквано разнообразие през...