Позитивният PCR тест не означава, че имаме активен вирус

ОБЩЕСТВОПозитивният PCR тест не означава, че имаме активен вирус

Това, че PCR тестът е позитивен в белия дроб, все още съвсем не означава, че има активен вирус, заяви пулмологът проф. Коста Костов от УМБАЛ „Св. Анна“ и председател на саморазпусналия се медицински съвет.

„Данните за това все повече нарастват. Тоест регистрира се позитивен тест, регистрираме частици от вируса, но това не е вирус, който може да бъде култивиран, който може да зарази. Вчера центърът за контрол на болести в САЩ излезе с един текст, отворен към медицинската общност, в който казва, че вероятността 10-и ден след началото на симптомите в нас да има жизнеспособен вирус, който може да се репликира, размножава, който може да бъде култивиран, т.е., който може да заразява и да поразява, е твърде малка. Затова препоръката към всички, които не са тествани, но които са имали респираторно заболяване, което напомня на лека форма на Covid-19, например кашлица, температура, неприятни усещания в гръдни кош, гърлобол и т.н. – нека тези хора, а и болните с доказан коронавирус, да стоят вкъщи не по-малко от 7 дни след началото на симптомите и не по-малко от 3 дни след заглъхване и пълно изчезване на температурата, кашлицата и всичко останало, което им напомня за болест. Тоест минимумът дни, които един болен, заразен с коронавирус трябва да остане у дома, да не застрашава другите, е 10 дни, но нека да оставим и 3-4 дни отгоре – общо 14 дни“, обясно проф. Костов пред БНР.

„Твърде много колеги от различни специалности започнаха да се упражняват върху белия дроб. Мълча от толерантност, но в някои моменти съм вбесен от лаишкия начин, по който се коментират промените в белия дроб. Какви ли не колеги говорят небивалици. При положение че не е преминала още епидемията, коментираме остатъчни промени в белия дроб, които е редно да се коментират при наблюдение на пациенти достатъчно дълго време – шест месеца до една година. Белият дроб след една тежка пневмония се възстановява до няколко месеца“, посочи още пулмологът.

По думите му ще трябва да мине много време, за да има етиологично лечението на коронавируса, а по отношение на ваксината сме още по-далеч. „Анализ на колеги от Южна Корея твърди, че по-скоро трябва да преминем към друга концепция – да погледнем върху лекарствата, които притежаваме сега, и да реорганизираме тяхното приложение, каквото се и случва. Те са извадили около 24 лекарствени продукта, между които има и някои любопитни, които и ние, пулмолозите, ползваме, например циклозонид – инхалаторен продукт за астматици – който, ако това, което казват корейците, се потвърди, може да се окаже, че астматиците, които го ползват, са по-защитени от всички останали“, обясно проф. Костов.

Според него, облекчаването на мерките е навременно, защото е необходимо съхраняване на всички аспекти на нашето здраве, което включва и ментално и социално благополучие, а не само отсъствие на болест и слабост.Категоричен съм, че точно сега беше време да облекчим мерките, защото тази епидемия превърна доста здрави хора в болни. И то болни с психосоматични оплаквания. Нараснаха случаите на млади хора, които нямат симптоми, но имат оплаквания, които наподобяват болест. Наруши се и контролът на хора с хронични заболявания, които стоят у дома и се страхуват да отидат на лекар. Искам да предупредя, че последствията от това тепърва ще се проявят. Подозирам, че тези последствия могат да надхвърлят и досегашните поражения от епидемията“, добави той. Медикът обаче предупреди, че трябва да бъдем много внимателни със свободата си, защото вирусът е коварен.

По думите му броят на новозаразените не дава пълна картина на ситуацията в страната, защото този брой е концентрирана към рискови групи, които се изследват и тестват. „Успешното управление на епидемията като процес изисква неговото познаване в дълбочина и в цялост. Познаваме ли го? Мисля, че не. Можем да спекулираме с числата“, заключи председателят на вече бившият МЕС, който обаче продължава неформалната си работа, актуализирайки непрестанно препоръките за поведение и лечение.

Материалът Позитивният PCR тест не означава, че имаме активен вирус е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...