Потвърдиха 3 случая на реинфекция

ОБЩЕСТВОПотвърдиха 3 случая на реинфекция

Три са вече потвърдените случаи на реинфекция с COVID-19. Повторно заразените пациенти са от Нидерландия, Белгия и Хонгконг. Според лекари, изследвали материал от тримата пациенти, резаразяването е станало с други щамове на коронавируса, различни от тези при първата инфекция преди месеци.

„В Нидерландия е инфектиран възрастен човек с отслабена имунна система“, обяви вирусологът Марион Копманс пред Нидерландската телевизионна корпорация. По думите й всички инфекции имат различен генетичен код. За потвърждаване на повторна инфекция е необходимо да се докаже, че РНК на коронавируса е различен.

В Белгия жена от Льовен, която преди три месеца се е заразила с коронавируса, отново е с COVID-19. Вирусологът Марк ван Ранст е убеден, че става дума за различни щамове, тъй като разликите между вируса при първото и при второто установяване в пациентката са доста големи. Освен това се оказало, че тя има лека инфекция и имунната й система произвежда по-малко антитела. „Затова те не са успели да я опазят от повторна инфекция“, поясни Марк ван Ранст.

Повторно заразеният жител на Хонгконг е преболедувал COVID-19 преди четири месеца и половина. Мъжът е на 33 години, заявяват учени от университета там. Първоначално той е излекуван през април. Дал е положителен резултат на 15 август, скоро, след като се е върнал от Испания през Великобритания.

Според учените болестта, която взе досега над 800 000 жертви по света, ще продължава да се разпространява въпреки постененното създаване на колективен имунитет. „Случаят показва, че употребата на ваксини няма да е безполезна“, убеден е д-р Кай-ван То. „Имунитетът, предизвикан от имунизация, може да е различен от този при естествено заразяване. Трябва да изчакаме тестовете на ваксините“, допълни той. Вероятно обаче ще се наложи честа реваксинация.

От СЗО отговориха на съобщенията за повторни заразявания с апел да не се прибързва с изводите, тъй като данните все още са много малко, особено на фона на над 23 млн. души, покосени от коронавируса.

Материалът Потвърдиха 3 случая на реинфекция е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...