Какъв е правилният начин за подмяна на улуци

Изграждането на отводнителната система на покрива определя колко дълго тя ще функционира и дали ще изпълнява добре своето предназначение. Ако попитате голяма част от собствениците на къщи кое в техния случай е наложило честите ремонти и подмяна на улуците, вероятно ще Ви отговорят: Неправилният избор на изпълнителя при изграждане или подмяна на системата.

Много хора се подвеждат по ниските цени на малките бригади, състоящи се предимно от представители на един обособен етнос у нас. И както често се оказва евтиното винаги излиза по-скъпо, защото най-късно след година, наскоро ремонтираните улуци не служат за това, за което са поставени. Когато става въпрос за подмяна на улуци, не се доверявайте на всеки.

За да си спестим честата и скъпоструваща подмяна на улуците, на първо място е важно да изберем правилния изпълнител. Най-добрият избор е за целта да наемете специализирана фирма, занимваща се с ремонти на покриви, защото именно професионалните фирми имат познанията, как да се подмени отводнителната система, с какви материали и с кои инструменти, като за доказателство ще получите и гаранция за качеството на тяхната работа.

Кои грешки водят до дефекти в отводнителната система на покрива?

Сигурно сте забелязвали сгради, от чиито покриви улуците висят по средата между снадките, а шевовете текат и отвеждат водата директно към мазилката на сградата? Не е нужно да сте експерти, за да се досетите, че нещо в изграждането и монтирането на системата не е както трябва. Тук грешката се състои в употребата на неподходящи скоби или в пълната липса на такива. Тъй като скобите са елементът, който поема тежестта на тръбите – от тяхното качество зависи дали те ще останат здраво и изпънато закрепени под полите на покрива. Не правете компромис с тези материали.

Друг проблем на улуците са лошо направените спойки, свързващи отделните елементи, което е причината на тези места да се образуват отвори, през които водата отново да попива в мазилката. Причината за този дефект е некачесвеният припой, който или е направен непрофесионално или за направата му е използван некачествен материал.

Тъй като шевовете винаги са били проблем на улуците, напоследък все повече хора избират безшевни улуци, като се спират на чуждестранни модели с PVC покритие, които, освен със своята здравина и дълготрайност, печелят почитатели и със своята много добра естетика, дължаща се на специалното прахово боядисване, придаващо приятен и дълготраен цвят на улуците и водосточните тръби. Използването на тези по-модерни модели отдавна е внедрено в работата на прфесионално работещите фирми.

Още една грешка, водеща до нуждата от честа подмяна на улуците е небрежното отношение към това толкова важно съоръжение. Малко са собствениците на къщи ( а и на обществени сгради), които в края на есента се заемат с почистването на листата, калта и другите отпадъци, запушващи улуците и водосточните тръби. Тази небрежност води до тяхното изгниване, а междувременно причинява преливане на дъждовната вода директно върху стените на постройката. Поради това, за да не ви се налага честа подмяна на улуци, от е препоръчително да извършвате редовно почистване на отводнителната система на покрива си, като така разбира се, ще запазите и фасадата си по-дълго време.

В случай че покривът Ви е полегат и не много висок, можете сами да се погрижите за доброто състояние на улуците, като ги почистите от калта и листата. Ако обаче конструкцията на Вашия покрив е прекалено сложна и опасна е добре да наемете специалист, който да го направи. Такива услуги все лесно се намират и то на изгодни цени, така че в името на доброто състояние на улуците и на целия покрив е добре да не бъдете лекомислени и небрежни.

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search