Почистващи препарати вредят на здравето

ДОМПочистващи препарати вредят на здравето

Химикалите ни разболяват, сапунът и водата са достатъчни

 

Чисти ръце, излъскан под, риза с аромат на морски бриз и завивки, които ухаят на праха за пране до една седмица след изпирането – хигиеничните екстри на съвременния начин на живот са безброй. Манията ни за чистота обаче може да ни убие, алармират американски специалисти. През последните години са проведени десетки тестове, показващи огромната вреда за здравето, която нанасят някои хигиенизиращи препарати.

“Много от почистващите средства са подходящи за употреба само ако помещението може да се проветрява на всеки 10 минути. А това е невъзможно в един нормален дом. Препаратите съдържат опасни вещества, които увреждат дробовете, очите и кожата”, твърдят учени от Университета на Сейнт Луис. Според специалистите в дома рядко може да се събере такова количество мръсотия, че да е необходимо подовете да се почистват със специални агресивни препарати. “Прахосмукачката плюс измиване с вода и малко сапун са съвсем достатъчни, за да убият повечето микроби”, смятат лекарите.

Те съветват още при съмнения за повече замърсяване, особено в банята и кухнята, да се използва разтвор с белина (1 част белина и 9 части вода), с който да се обработват повърхностите и след 20-ина минути да се измие отново добре. Само този разтвор може да убие салмонелата и стафилококите, които са най-честите бактерии в дома, обясняват още лекарите.

Бавна смърт

Всекидневната употреба на силни почистващи препарати бавно, но сигурно води до натрупване на токсини в организма, които докарват неприятни и понякога смъртоносни болести, смятат американски лекари.

Химикалите в бутилката с омекотител пък най-често предизвикват алергии, тежки дихателни проблеми и астма, убедени са медиците. Това, което смятаме, че ни помага да убием микробите и да бъдем по-здрави, всъщност има точно обратния ефект и на практика действа като бомба със закъснител, предупреждават специалистите. Техният съвет е да не се прекалява в стремежа за почистване и ароматизиране на дома, защото това може да бъде много вредно.

Използвайте маска за лице

Мръсната баня е кошмар за всяка домакиня, но се оказва, че за чистотата на санитарното помещение много от жените заплащат със здравето си. Най-опасни са препаратите за почистване на фаянс, категорични са специалистите. Това се дължи на силно токсичните химикали, които те съдържат, и на факта, че в повечето случаи помещенията са малки и тесни. По този начин всички вредни изпарения се вдишват директно, а белите дробове се увреждат.

Специалистите допълват, че дори и помещенията да се проветряват, прекият контакт с токсичните химикали е изключително вреден за тялото. Като предпазна мярка учените препоръчват при почистване винаги да се използва маска за лицето. Обичайно тя струва стотинки и може да се намери във всяка аптека. Гумените ръкавици са крайно недостатъчни за предпазване, защото летливите отровни газове, които често нямат нито цвят, нито аромат, попадат директно в дихателния тракт и разрушават алвеолите. Това може да отключи редица тежки заболявания, сред които рак на белите дробове и на гърдата.

Белината променя ДНК

Според специалисти от федералната служба за защита на потребителите и околната среда в Германия дезинфектантите може да доведат до мутации на ДНК-то. Причината – отровите, които вдишваме при работа с агресивните препарати, натрупват токсини в организма, които пречат на нормалното копиране на гените ни. Резултатът от това са все по-болните деца и зачестилите напоследък увреждания на черния дроб при хора, които никога през живота си не са докосвали алкохол.

Агресивните химически вещества в препаратите могат да доведат и до сериозни кожни проблеми – екземи и алергии. Има дори и такива, които са толкова опасни, че при редовна употреба може да предизвикат рак на кожата, алармират медиците.
Едно от опасните вещества е триклозанът, който прониква в дермалните клетки и може да попречи на черния дроб да чисти организма от отровите. Специалистите препоръчват също да не се прекалява с почистването на детските играчки, тъй като микробите в дома са полезни за имунитета на малчуганите.

Освежителите са вредна „екстра“

Освежителите за въздух са сред най-вредните „екстри” в съвременния дом. Те съдържат определени химични съединения, които се свързват с озона във въздуха и причиняват куп вреди на здравето. Ароматизираните блокчета за тоалетна чиния също са бомба със закъснител, алармират учените. Те съветват да се внимава особено много с продукти с аромат на лимон и бор, тъй като химикалите, които се използват за получаването точно на тези миризми, реагират с въздуха и може да се образува чист формалдехид, който после вдишваме.

Съвети за чистници

– Изчакайте няколко дни, преди да вземете дрехите от химическото. Точно след третирането тези тъкани излъчват химикали, които се сочат като причинители на рак и някои неврологични заболявания.
– Забравете за ароматизаторите. Те предизвикват главоболие, дразнене на очите, носа и гърлото. Избягвайте и ароматните свещи, които може да разпръснат редица вредни химикали във въздуха.
– Избягвайте да съхранявате бои, лепила, разтворители и други тежки химикали в къщата или в гаража до вас.
– Заложете на добрата вентилация в колата си, особено ако е нова. Миризмите в новото возило може да надвишават до 35 пъти здравословните норми.

novinar.bg

снимка capital.bg

- реклама -spot_img

Как да се подготвите за пролетно-лятното време?

Пролетта вече с пълна сила показва красотата си всеки ден и прогнозата за времето...

От плодовете, до секса – полезни съвети за справяне с пролетната умора

Как да хакнем собственото си тяло и да се преборим с широко разпространеното състояние...

Индивидуален подход: Какъв е вашият цикъл на сън

Съобразете нуждите си за рестарт на организма, при създадени идеални условия за пълноценна почивка...

Полезни съвети за почистването

Как да чистим вкъщи бързо и лесно? Преди всичко си определете срок, в който да...