По 150 души на ден звънят в МЗ заради COVID-19

- реклама -

По 150 души на ден звънят в МЗ заради COVID-19. Общо 860 обаждания са получени на информационната телефонна линия, която Министерството на здравеопазването отвори на 11 февруари за въпроси относно коронавируса, съобщиха от МЗ.

Най-често хората търсят информация от лекар-епидемиолог относно предстоящи пътувания в Азия – Тайланд, Виетнам, Япония и други държави с регистрирани случаи на новия коронавирус. Особен интерес е налице по отношение на личните превантивни мерки и предпазни средства, които трябва да се предприемат и използват, в това число и на летищата.

Голяма част от обажданията са свързани с осъществяването на 14-дневната карантина при съмнения за COVID-19. Въпроси задават и работодатели, чиито служители или се завръщат от засегнати страни, или им предстои да заминат. Консултации с епидемиолога, отговарящ на информационната телефонна линия на МЗ,  търсят и медицински специалисти. Постъпват и редица запитвания дали стоки и пратки от Китай крият рискове за заразяване с коронавируса.

Припомняме, че на телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17.00 часа), информация, свързана с COVID-19, можете да получите от лекар-епидемиолог.

Отрицателна е пробата за новия коронавирус на украинския гражданин, настанен в УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович” – Стара Загора, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Пробата е получена в Националната референтна лаборатория на Националния център днес в 9:20 ч., а в 13:30 ч. е резултатът е бил готов.

Проф. Кантарджиев обясни особеностите на протичане на коронавирусната инфекция и каза, че тя твърде много напомня на грипната, с тази разлика, че засяга по-често и по-тежко двата бели дроба. В 15%-20% от случаите това са по-възрастни хора, които са по-уязвими, при тях поради засягането на белите дробове една след друга отказват останалите системи на организма – бъбреци, сърце и т.н. По думите му общо 21 българи са се изследвали за COVID-19, няма нито една положителна проба.

„Грипната епидемия се оттича, пикът на заболяването е преминат и много скоро случаите ще останат съвсем редки. Това не означава, че трябва да се изоставят обичайните хигиенни мерки – миене на ръце, дезинфекциращи кърпички със спиртен състав, често проветряване, избягване на контакта с хора, които кихат и кашлят“, обясни специалистът.

Материалът По 150 души на ден звънят в МЗ заради COVID-19 е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА