Пикът на починалите от COVID-19 в България вече е минал

- реклама -

Пикът на починалите от COVID-19 в България вече е минал, смятат от Американският Институт за здравни показатели и оценки (Institute for Health Metrics and Evaluation), който следи и прогнозира развитието на пандемията във всяка отделна държава. US учените промениха за трети път прогнозата си за България, като дсеки път тя в благоприятна посока.

Проектът, финансиран от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, анализира актуалните данни и хода на епидемията и предвид взетите мерки посочва как ще продължи развитието на „кривата“. Към днешна дата изследователите изчисляват, че пикът у нас е преминал – той е бил на 3 април. Изследването взема за пик деня, в който в страната има най-голям брой жертви. На 3 април у нас починаха четирима души. Институтът изчислява още, че общият брой на жертвите от COVID-19 в България ще е 47 души. До моемнта те са 42.

Прогнозата важи, ако се спазват приетите в страната ограничения във връзка с епидемията. Тя търпи промени в зависимост от постъпващите нови данни. Допреди дни прогнозираният брой жертви бе над 300, след това намаля до 66, а пикът се очакваше на 24 април, 20 април и на 18 април.

И според родния оперативен щаб за борба с коронавируса, в момента би трябвало да сме в пика на епидемията, като въпроснияят пик не е еди или два дни, а вероятно ще продължи няколко седмици. От БАН пък начертаха три сценария – първият е с вероятност от 20 % и предрича пикът на заразата да настъпи в средата на май и да няма втора вълна от заболели, вторият (възможен на 60 %) е за пик в края на юни до средата на юли, като през това времв ограничителните мерки постепенно се разхлабват и затягат, а третият, който е вероятен на 20 %, допуска пик на заболяването в средата на август, отново с редуване на различни мерки.

Материалът Пикът на починалите от COVID-19 в България вече е минал е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА