ПЕЛИН

- реклама -

Пелинът е ефикасен срещу най-много микроби, включително бактерии, вируси, паразити и особено гъби. Най-използваният е artemisia bsintium, но също може да се използва и artemisia annua или sweet annie (вид сладък пелин). Всички те имат различни активни вещества и затова може и дори ще бъде по-добре да се използват като смеси. Те не бива да се използват по време на бременност и да не се вземат в големи дози за повече от един месец.
За да се избегне горчивият вкус на пелина, смесете пълна чаена лъжичка прах, в малко студена вода или сок и пийте веднага. Вземайте 1 чаена лъжичка три пъти дневно.

Горчивите качества на чая от пелин стимулират храносмилателната система (стомах, черен дроб, панкреас и жлъчния мехур). Поради това му качество пелинът се използва и за лечение на жълтеница. Затова в допълнение към приема на пелин в студена вода част от него може да се пие и като отвара по време или след хранене.

Направете пелинов чай, добавяйки 1 пълна чаена лъжичка от билката (или 1ч.л. с връх прах от пелин) към 1 чаша кипяща вода и оставете да се накисне за 10-15 минути. Може да го подсладите със стевия и да добавите малко мента. Най-добре е да го изпиете на един дъх, а след това да изпиете нещо по-приятно на вкус. Децата и свръхчувствителните към вкуса му могат да използват пелин на прах в капсули (от 3 до 5 капсули, 3 пъти дневно) или само сладък пелин (sweet annie).

Видове пелин

Сред известните видове пелин, използвани за лечебни цели, са познати общо 13 вида, разпространени по умерените географски ширини у нас. Белият пелин е сред най-разпространените видове от голямото семейство на билката, който се препоръчва за куп проблеми, свързани с функцията на женската полова система.

Познат е и друг вид пелин – черен пелин (Artemisia vulgaris), който традиционно се използва освен като подправка и за заздравяване на рани и при безсъние.

Интерес за фитотерапевти и учени представлява и така нареченият сладък пелин (Artemisia annua. Широкозастъпена е употребата му в козметичното и парфюмерийното производство.

Друг вид е така нареченият приморски сантонинов пелин – Artemisia santonicum, който е най-доброто средство против глисти.

С кулинарни цели (за овкусяване на ястия и туршии) се използва другият вид Artemisia uraouncmus – известен като тарос. Народната медицина препоръчва лапи с него за успокояване на ревматичните болки.

Другият вид пелин Artemisia abrotannm – познат у нас като декоративно растение е приложимо като лек срещу глисти и женски неразположения.

Познат е и така нареният камфоров пелин, които се прилага при настинки и ставни болки. Както и името му показва в него се съдържа камфор. (kasnaprolet9999.blog.bg)

Сладък пелин (Artеmisia annua).

Безспорно свойството на другия вид – сладък пелин (Artеmisia annua), което най-силно привлича вниманието на учени и натуропати, е способността му да убива тумурите и конкретно тези, поразяващи млечните жлези. Според твърденията тази билка лекува коварното заболяване само за ден, когато се комбинира с ударни дози желязо.

Както и името на сладкия пелин показва (от превод означава едногодишен), той е едногодишен вид срещан по всички краища в страната ни. То е по-ниско от останалите видове пелин и специфични за него са наситено зелените и назъбени листа.

Бял пелин (Artemisia absinthium)

Един от видовете пелин е така нареченият бял пелин (Artemisia absinthium). Специфично за това сребристо растение са листата с бели мъхести власинки. Европа, а също и Сибир са местата, които растението е избрало за своя родина. Постепенно то е било пренесено и го други географски ширини.

Билката е възможно да дсигне на височина от 40 до 120 см. Специфично за стъблото й е, че в долната част наподобава малък храст.

Стъблото е здраво и има дървесна структура. Съцветията на белия пелин представляват малки метлици, съставени от множество кошнички. Те са тръбовидни и жълти на цвят. Специфично за тях е липсата на чашка, като вмести нея са разположени в съцветно легло.

Белият пелин ще откриете в предпланинските и равнинни участъци в цялата страна. Среща се предимно край огради, храсталаци и каменисти местности.

Използваеми са лечебни цели са жълтите цветчета на белия пелин и разлистената маса . Отрежете стръковете му на около 25 сантиметра от върха. Това се прави, когато растението е разцъфнало. Тогава се събира за лечебни цели, а те никак не са малко. Използвайте го при:

епилепсия
неврастения
безсъние
бяло течение
болезнен и нередовен цикъл – укрепва маточната мускулатура
родилни болки – нашите баби са ги облекчавали с бял пелин
гастрит и гастритни болки – когато заболяването протича с намалена стомашна киселинност
повръщане
липса на апетит
водянка
подагра
анемия
гръдна жаба
пърхот, екземи
ревматизъм

Обикновен пелин (Artemisia absinthium).

Белият пелин е известен още като обикновен пелин (Artemisia absinthium). Отличителни за него са високите количества горчиви вещества, които оказват дразнещо действие върху секреторните рецептори и това обуславя способността му да увеличава секрецията на тракта. Билката е силен спазмолитик. Първоначално след приема й се наблюдава потискане на нервната система, което след това изчезва.

Див пелин, черен (Artemisia vulgaris).

Част от семейството на пелина е и познатият на билкарите като див или черен пелин (Artemisia vulgaris). Считаната за плевел билка е възможно да бъде открита край огради и реки на надморска височина до 1200 метра. Това храстовидно растение има здраво стъбло, от което се разклоняват няколко клончета. На височина може да достигне до метър и половина като листата са с наситен цвят (зелени и понякога дори червеникави) и аромат.

Цветните кошнички, които се отварят в периода на цъфтежа (от лято юли месец до ранната есен през септември), са обособени в съцветия, представялващи миниатюрни кошнички.

Специфично за този вид е високата концентрация на етерично масло и горчиви вещества. По отношение на апетитовъзбуждащите свойства и тонизиращото въздействие върху коремната мускулатура, билката е с по-слабо действие от обикновения пелин.

(bgbilka.com)

Вреди

Употребата на пелин за лечебни цели понякога нанася вреди. Специално внимание се обръща на предозирането с див пелин, което води до тежки интоксикации и до фатален изход.

Известни са противопоказания за приема му при наличието на мозъчни кръвоизливи и язвени заболявания. При язва с хипертрофия на лигавицата и повишаване на киселинността, е възможно да доведе до силни болки и колики. Кърмещите майки също не бива да приемат билката под каквато и да е форма.

С този природен лек не се прилага интензивно лечение с по-дълга продължителност от месец. Появата на атоничен запек се разглежда като страничен ефект от продължителната му употреба. Други нежелани ефекти са халюцинации, гърчове, главоболие.

Отслабване

Приемът на сто и двадесет милилитра дневно отвара от пелин гарантира бързо отслабване. Правете това една седмици, като приемите за деня трябва да бъдат общо три или четири и да се осъществяват след храна. Приет преди храна пелинът засилва апетита, а след хранене засилва метаболизма и това спомага за бързото топене на излишната маса.

Ако сте пропуснали....

Азитромицинът и вирусите?

0
Употребата на който и да било антибиотик БЕЗ консултация и изписване от лекар е недопустимо и крие множество рискове, част от които касаят цялото...
шипове във врата

11 рецепти за шипове във врата – народна медицина

0
  Шипове във врата - нелечимата болест за медицината без оперативна намеса, но за народните илачи няма прегради. Предлагаме ви няколко събрани рецепти за шипове във...
Болки в корема

АЛТЕРНАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА ГАСТРИТ

0
Гастритът е общо понятие, обединяващо всички възпалителни изменения в мукозата (лигавицата на стомаха). Възможно е по лигавицата на стомаха да се наблюдават още ерозии...
- реклама -
- Advertisement -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

ЖИЛИЩНОТО СТРОИТЕЛСТВОТО У НАС ДОСТИГА СВЕТОВНИ НИВА С ЛУКС, ЗЕЛЕНИ И МИНЕРАЛНИ ЕКСТРИ

Комплекс “Флавия Гардън” в курорта “Св.св. Константин и Елена” е финалист за Строителните Оскари Луксозното строителство у нас вече не е само скъпа фасада и...
- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

Офицерът, който се превърна в крал – Range Rover Discovery

Вдъхновението често ни спохожда когато сме влюбени, а Атанас Вилнер сякаш винаги е влюбен, но не в определена марка или конкретен автомобил, а в...

Варна посрещна снежните кралици на Playboy

Атрактивни модели на Мъжката Библия препълниха Vogue Club в морската столица Варненци са известни ценители на женската красота. А в последния ден на януари, феновете...

DAVIDOFF THE 13th

Inspired by Dilov&Davidoff Парадоксално, но повечето хора, които пият хубаво кафе, вярват в Дядо Коледа. Научно е доказано! За разлика от студентите, които – независимо...

За перфектна мъжка визия: Etnia Barcelona

Спомен за Дейвид Боуи в колекцията на Etnia Barcelona от Мира Цанева, Списание Плейбой Трибютите не са просто тренд! Дали в наше време липсват творчески вдъхновители, или...

ВИЖТЕ И ТОВА

- Advertisement -