Пазарувай правилно храната за вкъщи: Защо е толкова важно четенето на етикетите?

Супермаркетите и храната за вкъщи

Редно е да споменем, че все още се срещат храни с изтичащ или изтекъл срок на годност по родните ни супермаркети и квартални магазинчета, ВНИМАВАЙТЕ за тях, те могат да са много опасни, особено за бременните жени или децата!

Освен срока на годност в етикетите има информация за енергийната стойност на продуктите. Важно е да се информирате за нея, особено ако сте бременна и Вашият BMI e над 25, така ще можете да се ориентирате каква от дневният лимит на мазнини, вкл. наситени, захар и сол присъстват в конкретната храна, за порция и за цялата опаковка.

Нещо, което често привлича са текстовете „Light”, “Lite”, “без мазнини”, „без захар”, „без сол”, „без консерванти”.  Много често благодарение на този търговски трик с лека ръка посягаме към такива продукти.

Но какво всъщност значи надписа?

За да бъде light една храна, трябва да има с поне 30% намалено съдържание на дадена хранителна стойност, като например енергийно съдържание или мазнини. Имайте в предвид, че на една марка light версията, може да е със същите хранителни стойности, като на друга стандартната версия.

Що се отнася до надписите „Без …”, обикновено от другата страна на опаковката е изписано с малки букви, че няма добавено количество от съответното вещество, над допустимите от родното ни законодателство стойности. Иначе казано в бурканчетата с детските пюрета например, има консерванти, но те не превишават горната граница, независимо, че отпред пише „без консерванти”.

Правилното пазаруване – ключ към успешното здравословно хранене по време на бременност и не само

  • Никога не пазарувайте когато сте гладни, така няма да издържите и ще направите куп импулсивни нездравословни покупки
  • Направете списък и се придържайте към него. Винаги има различни промоции, които да Ви изкушават, но не се поддавайте
  • Винаги четете етикетите и не допускайте в количката си продукти изобилстващи от „Е”-та
  • Пробвайте да пазарувате онлайн – така ще спестите време и пари, като не направите импулсивни покупки на промоциите покрай Вас в магазина

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search