Пазарувай правилно храната за вкъщи: Защо е толкова важно четенето на етикетите?

Супермаркетите и храната за вкъщи

Редно е да споменем, че все още се срещат храни с изтичащ или изтекъл срок на годност по родните ни супермаркети и квартални магазинчета, ВНИМАВАЙТЕ за тях, те могат да са много опасни, особено за бременните жени или децата!

Освен срока на годност в етикетите има информация за енергийната стойност на продуктите. Важно е да се информирате за нея, особено ако сте бременна и Вашият BMI e над 25, така ще можете да се ориентирате каква от дневният лимит на мазнини, вкл. наситени, захар и сол присъстват в конкретната храна, за порция и за цялата опаковка.

Нещо, което често привлича са текстовете „Light”, “Lite”, “без мазнини”, „без захар”, „без сол”, „без консерванти”.  Много често благодарение на този търговски трик с лека ръка посягаме към такива продукти.

Но какво всъщност значи надписа?

За да бъде light една храна, трябва да има с поне 30% намалено съдържание на дадена хранителна стойност, като например енергийно съдържание или мазнини. Имайте в предвид, че на една марка light версията, може да е със същите хранителни стойности, като на друга стандартната версия.

Що се отнася до надписите „Без …”, обикновено от другата страна на опаковката е изписано с малки букви, че няма добавено количество от съответното вещество, над допустимите от родното ни законодателство стойности. Иначе казано в бурканчетата с детските пюрета например, има консерванти, но те не превишават горната граница, независимо, че отпред пише „без консерванти”.

Правилното пазаруване – ключ към успешното здравословно хранене по време на бременност и не само

  • Никога не пазарувайте когато сте гладни, така няма да издържите и ще направите куп импулсивни нездравословни покупки
  • Направете списък и се придържайте към него. Винаги има различни промоции, които да Ви изкушават, но не се поддавайте
  • Винаги четете етикетите и не допускайте в количката си продукти изобилстващи от „Е”-та
  • Пробвайте да пазарувате онлайн – така ще спестите време и пари, като не направите импулсивни покупки на промоциите покрай Вас в магазина

Start typing and press Enter to search