Пържените домати са по-полезни от суровите

ЗДРАВИПържените домати са по-полезни от суровите

 

Ликопен – предпазва от рак.

Доказателства, че ликопенът спира разтежа на туморните клетки са получени в много лаборатории в различни държави.

Ликопен се съдържа в доматите, пъпеши, кайсии, грейпфрут. Той се усвоява най- добре, когато е примесен с мазнини. Затова и доматите запържени с олио са по-полезни от пресните. Консервирането на храните също не убиват лекопена, който се съдържа в тях.

Ликопенът има много по-голям антиоксидантен ефект от бета-каротините. Витамин Е може да засили антиоксидантната активност на ликопена.

Количеството ликопен в доматите зависи от сорта им и доколко те са узрели. По-зрелите притежават повече от вълшебното вещество.

Домати и зехтин е истински лек за целият организъм. Това е най-приятният начин да се предпазим от тумори и рак.

Разибра се, нека не подценяваме и дините, червените чушки, грейпфрутите и кайсиите.

Повечето хора не знаят, че много лекарства отначало са били на растителна основа. И аспиринът първо се е правил от кората на бяла върба. С времето медицината подменя тези естествени съставки на лекарствата със синтетични и те вече не приличат на първообраза си. Има обаче един природен продукт, който хем доказано предпазва от инфаркт и инсулт, хем няма как съставките му да бъдат подменени – домата.

Доматите са богати на ценни вещества, сред които ликопен, бета-каротин, както и на минерали като желязо, магнезий и фосфор.

В тях има изобилие от витамини А, В1, В2, В3, В5, В6, Е и К. Този кръгъл червен плод е истинско съкровище за сърцето.

Ново изследване показа, че доматеният сок разрежда кръвта по-добре от аспирина, без да има страничните ефекти. “Европейското списание за клинично хранене” го публикува и то привлече вниманието в цял свят. В него се казва, че сокът е подходяща храна срещу тромбози.

Учените смятат, че доматите пазят сърцето и снижават риска от съдови инциденти, тъй като свалят кръвното и нивата на лошия холестерол, триглицеридите, хомоцистеина и тромбоцитите. Те са съгласни с друг научен екип, според който терапията с аспирин има сериозни странични ефекти и това я прави неподходяща за превенция на сърдечни болести. Учени съветват хората, които свалят кръвното и холестерола си, да го правят с доматен сок или със сготвени домати вместо с хапче като вредните статини. Просто ползата от доматите е точно същата.

Медици от Австралия са анализирали данните от 14 изследвания от последните 55 г. за ползите от ликопена. Те стигат до извода, че той по естествен път намалява лошия холестерол. Доказано е, че с ядене на домати значително се намаляват серумната
липидна пероксидация и LDL окислението. А според медици от Университета на Абърдийн сокът на доматите е алтернатива на аспирина и като разредител на кръвта.

- реклама -spot_img

Как да се подготвите за пролетно-лятното време?

Пролетта вече с пълна сила показва красотата си всеки ден и прогнозата за времето...

От плодовете, до секса – полезни съвети за справяне с пролетната умора

Как да хакнем собственото си тяло и да се преборим с широко разпространеното състояние...

Списък с последствията от недоимък на витамин D

• Диабет, тъй като витамин D играе ключова роля за контрола на кръвната захар; •...

Храната при настинка и грип. Каква храна за вкъщи купувате?

Настинки и грип – как да си помогнем с храна, хранителни добавки и билки??? (основна...