Първи трансплантации у нас от началото на пандемията

ОБЩЕСТВОПърви трансплантации у нас от началото на пандемията

Първи трансплантации от началото на пандемията бяха извършени вчера в две столични болници, научи Скенер.нюз. Донорът е 25-годишен мъж от Плевен, изпаднал в мозъчна смърт. Благодарение на близките му, които дават съгласие органите му да бъдат дарени, са спасени други двама души.

Въпреки че са експлантирани сърцето, бъбреците, черният и белият дроб, са присадени само сърцето и черният дроб. Бъбреците се оказват негодни, а белият дроб е обявен за Евротрансплант, тъй като не е имало подходящ подготвен реципиент от България. От Италия дават знак, че имат спешно нуждаещ се, но след като изискват от нашите власти десетки изследвания, които са направени, изведнъж се отказват и не дават обяснение защо не са пратили екип.

Вчера следобед в „Св. Екатерина“ започва първо трансплантацията на сърцето. Получава го млад мъж, който преди това е бил с изкуствен орган, за да може да дочака шанса си за втори живот. По-късно вчера вечерта черният дроб е присаден на тийнейджърка в болница „Лозенец“ от екипа на проф. Любомир Спасов.

И на двамата реципиенти предстои възстановяване в реанимация, като по-особеното в случая са мерките, взети и в двете болници за осигуряването на абсолютно „чист“ коридор за опазването им от евентуално заразяване с коронавирус, което би било фатално. Всички трансплантирани са рискова група, тъй като имунната им система се подтиска, за да не отхвърлят новите си органи. Което пък ги направи по-податливи на всякакви инфекции.

Това е едва четвъртата донорска ситуация у нас през тази година (по-малко сме имали само през 2001 и 2012 г. – по две), като предишните трансплантации бяха извършени преди обявяването на извънредното положение на 13 март, когато бяха и забранени тези операции. Тогава спасени бяха трима души, като двама получиха нови бъбреци, а един – черен дроб. Още трима души получиха нов черен дроб, но от живи донори.

1161 българи са включени в листата на чакащи към момента, като най-много от тях се нуждаят от бъбрек – 1038. За черен дроб чакат 38 пациенти, а за сърце- 42-ма. 20 души пък се нуждаят от бял дроб, 10 – от панкреас и един – от тънко черво.

Материалът Първи трансплантации у нас от началото на пандемията е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...