Първа излекувана у нас, нови 17 заразени

- реклама -

Утре ще бъде изписана първата излекувана пациентка от COVID-19. Жената е дала две отрицателни проби, а още първата проба е показала изградени антитела към вируса. Това съобщиха от националния оперативен щаб. От 129 изследвани проби днес 17 са положителни, така заразените у нас стават 129, с трима починали.

„Потвърдена е положителната проба на беглеца, който напусна „Пирогов“ и беше върнат обратно от полиция. Пробите във Варна са на контактни лица в Добрич. Пациентите са приети в местната болница. 10 вече са болничните центрове, в които има настанени заразени с коронавирус. Всички са в добро състояние, с изключение на пациента, приведен от „Токуда“ в „Пирогов“, чието състояние вече е критично“, разясни ген. Венцислав Мутафчийски.

По думите му пациентите у нас се лекуват с препарати, с които се третира бронхопневмония, няма все още ясно разписани правила за лечението. „Споменатите до този момент лекарства, които са използвали медиците в чужбина, имат добри ефекти в оздравителния процес, но в никакъв случай чудодейни, коментира шефът на щаба.

Той увери, че България има резерв на хининови препарати – 35 000 дози, с възможности за производство на още и напомни, че е в ход е забрана за износ на такива медикаменти в чужбина.

„Водят се разговори с дистрибутори на лекарства за намирането на „Хлороквин“, който се препоръчва от китайски лекари за лечение на коронавируса. В Европа той се произвежда само във Франция с капацитет от 1 млн. дози месечно“, обясни ген. Мутафчийски. Той уточни, че родните хининови препарати не са същите, но с подобно приложение и ефективност.

Шефът на щаба добави, че по настояване на Кирил Домусчиев всички налични лекарства, показали ефективност срещу коронавирус, открити от служителите му, ще бъдат дарени на МЗ за лечение на български граждани. Той ще закупи и 5000 теста за установяване на COVID-19.

Ген. Мутафчийски каза още, че е доволен от учението по разгъване на полева болница в „Арена Армеец“, като уточни, че на подобно място няма как да се провежда интензивно лечение, но могат да се настаняват карантинирани.

Материалът Първа излекувана у нас, нови 17 заразени е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА