От 1 юни НОИ праща 45 000 работещи на евтин санаториум

ОБЩЕСТВООт 1 юни НОИ праща 45 000 работещи на евтин санаториум

От 1 юни стартира програмата на НОИ за профилактика и рехабилитация. За 2020 г. в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) са предвидени 20 103 061 лева, като се очаква около 45 000 работещи да се възползват от паричните помощи за санаториум. Право на такава имат осигурените за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. За тях трябва да са внесени или дължими осигурителни вноски за шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията. Заболяването трябва да е диагностично уточнено и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.

Правоимащи са и лицата, които получават лична пенсия за инвалидност. Условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, която за 2020-а е 61 години и 6 месеца за жените и 64 години и 3 месеца за мъжете. Освен това срокът на инвалидността в експертното решение не трябва да е изтекъл, а лекуващият лекар е нужно да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.

Отпусканите от НОИ пари покриват 10-дневната рехабилитация на работещите с различни заболявания. Безплатни са нощувките, полага се и частична помощ за храна в размер на 7.00 лв. за всеки ден от престоя. Всяко лице за сметка на бюджета на Държавното обществено осигуряване има право да ползва и до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно.

Вече са подписани договорите с 20 юридически лица за общо 49 заведения, изпълнители на програмата, уточняват от НОИ.

Най-евтино е в болниците на ВМА в Банкя и Хисаря, показа проверка на Скенер.нюз. Там желаещите да ползват програмата доплащат само по 2 лева в Банкя и 3 лева в Хисаря на ден за храна, както и еднократна такса за резервация от 10 лева. Във всички останали болници за рехабилитация, комплекси и хотели доплащането е между 11 и 18 лева, а сумата за резервация е между 20 и 30 лева, като се дължи и минимален туристически данък.

От програмата на НОИ могат да се възползват хора със заболявания на опорно-двигателния апарат, на дихателната система, на периферната или централната нервна система, със срдечно-съдови или гинекологични заболявания, като всяка база е описала подробно показанията и противопоказанията.

Подробностите за условията за ползване на програмата, изпълнителите на дейността, необходимите документи и заболяванията, за които се провежда профилактика и рехабилитация, ще намерите в менюто „Обезщетения”, подменю “Профилактика и рехабилитация” на интернет страницата на НОИ.

Бюджетът на програмата за миналата година също беше 20 103 061 лв., което позволи на общо 44 791 лица да ползват парична помощ за профилактика и рехабилитация.

Материалът От 1 юни НОИ праща 45 000 работещи на евтин санаториум е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...