Още един лекар загуби битката с COVID-19

- реклама -spot_img

Има още един смъртен случай на лекар от Ямбол и вече 7 станаха медиците, загубили битката с COVID-19. Тъжната новина съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов, който положи венец и отдаде почит на всички загинали медици по време на изпълнението на служебните им задължения. Церемонията се проведе по повод Деня на спасението във ВМА, който се отбелязва на 15 август.  На тази дата през 1963 г. 26-годишният участъков лекар на с. Стрелец д-р Стефан Черкезов без колебание спасява 47 души от горящ автобус. На следващия ден умира от получените от изгарянията си рани, но преди да издъхне гордо казва на баща си: „Татко, аз станах лекар!“.

По-късно от БЛС съобщиха, че починалата е д-р Димитринка Ралева, общопрактикуващ лекар. „С болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега. На 85-годишна възраст д-р Ралева изгуби битката с коварната болест, но с достойнство изпълняваше своя професионален и морален дълг.  Поклон пред нейната всеотдайност и смелост. Светла й памет!“, написаха от съсловната организация.

Министър Ангелов изказа благодарност на всички български лекари, сестри, професионалисти по здравни грижи, санитари, на екипите на центровете за спешна помощ и РЗИ, както и на служителите на други ведомства, които са на първа линия и раздават себе си за борбата с коронавирус. „Тежкото решение да рискуват своя живот, за да спасят чужд, са взимали спасители, полицаи, пожарникари и цивилни граждани, загинали при спасяването на хора в нужда“, припомни проф. Ангелов.

Той призова всички български граждани да бъдат максимално отговорни както към себе си, така и към всички свои близки, особено ако са в напреднала възраст, с хронични заболявания. „Ако имат близки медици, нека мислят и за тях“, каза здравният министър. И увери, че ситуацията с COVID-19 в страната е под контрол, всички огнища са санирани, няма проблем с готовността на болниците да поемат пациентите с инфекцията, няма недостиг на легла, лични предпазни средства и консумативи.

лекар

„Да загубиш живота си, за да спасиш друг, е изключително рядка саможертва! Днес почитаме тези наши колеги – над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване с болестите на своите пациенти“, посочи началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. По думите му във време, в което наблюдаваме девалвация на ценности, жестовете като дарителство, доброволчество и да изложиш живота си на опасност, не бива да останат незабелязани.

След церемонията ген. Мутафчийски изказа своята лична признателност и отличи със сертификати за благодарност доброволците, които които по време на извънредното положение помагаха на екипите на ВМА в битката с COVID-19.

Материалът Още един лекар загуби битката с COVID-19 е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА