Орхидея Цимбидиум

- реклама -spot_img

Cymbidium

Цимбидиумите са ценени заради своята красота, изящество, а често и аромат.

Тази група орхидеи е два вида – класически, които могат да достигнат метър и повече височина и мини, каскаден вид. И двете групи имат сходни за отглеждането си изисквания. Издържат на по-ниски, в сравнение с другите орхидеи температури и издържат на по-голям период без поливане.

Комбинацията от цветове е най-различна, а цветовете издържат до 10 седмици и повече. Цъфтят и през зимата, особено активен е цъфтежът от септември до януари. Животът на един цимбидиум при правилни грижи, може да продължи до 7 години.

Орхидея Цимбидиум

Идеалната температура за отглеждането им е 25 градуса, но с лекота понасят и температури до 30. За да се стимулира появата на цвят, през есента и зимата е необходимо да има поне 10 градуса температурна разлика през дена и нощта – около 20-25 градуса дневна и 10-15 градуса нощна. Цимбидиумите обичат светлината, понасят дори пряката слънчева светлина, стига да не е по-висока от 25 градуса. Необходимо е да им се осигури висока влажност, особено през лятото и добра вентилация на въздуха. Цимбидиумите виреят добре и на балкона от късна пролет до ранна есен. Полива се когато субстатът е сух, средно един път седмично, през лятото на 3-4 дни, ако е много горещо и по-често. Тори се по време на растеж и цъфтеж. Ако искаме да стимулираме появата нанови издънки и листа формула за торене е 20:20:20. Когато искаме цъфтеж – 10:30:20.

По време на вегетация и цъфтеж може да се извършва и листно торене чрез пулверизация. Обикновено листните торове трябва да са по-разредени.

Саксиите за цимбидиумите са специални, те са високи и издължени, като съотношението между ширината и височината на съда е 1:3. Добре е да имат допълнителни странични отвори за вентилация. Субстатът трябва да изсъхва равномерно, да има добър дренаж и добра циркулация на въздуха. Най-често се равни количества кори, дървени въглища и дребен чакъл или камъчета, може да се добави и малко сфагнум.

Орхидея Цимбидиум

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА