Европейските пациенти с онкологични заболявания излизат с искане за равенство в лечението и превенцията на рака

СЪБИТИЯЕвропейските пациенти с онкологични заболявания излизат с искане за равенство в лечението...

Европейският конгрес на онкологичните пациентски организации „За равенство в борбата с рака“ се събира на 18 и 19 март в Рига, за да постави темите за неравенството при достъпа до диагностика, лечение и иновативни решения за борба с онкологичните заболявания.

Събитието се организира от Латвийската асоциация на онкологичните пациентски организации „Онкоалайънс“ в кооперация със Специалния комитет за борба с рака (BECA) на ЕП. В събитието ще вземат участие авторитетни пациентски организации от Централна и Източна Европа, както и над 30 международно признати експерти, лекари, политици и депутати от ЕП. От българска страна ще участва д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Целта на форума е да се идентифицират причините за различията в грижата за онкоболните и да се отправи апел към управляващите в Централна и Източна Европа да създадат условия на пациентите в тези страни за достъп до модерна и иновативна грижа във всички стадии от заболяването.

Програмата на събитието можете да видите ТУК

Основни участници:

  • Стела Кириякидидис, европейски комисар по въпросите на здравеопазване и безопасността на храните;

  • Джон Райъндиректор по обществено здраве в ЕК;

  • Бетина Рил, основател на Европейската пациентска мрежа „Меланома“;

  • Мениа Кукугианисъосновател и мениджър „Каркинаки“, НПО, Гърция;

  • Министри на здравеопазването от балтийските страни.

Още информация за основните участници ТУК

В своята програма Европейският парламент приоритизира онкологичните заболявания и постави за своя цел до 2023 година над 70% от пациентите да могат да преодоляват заболяването и да имат по-голяма продължителност на живота. За съжаление, тези цели са все още непостижими за страните от Централна и Източна Европа.

Едва 46% от страните в този регион имат скринингови програми за ранна диагностика на рак на гърдата, дебелото черво и шийката на матката. Относителната степен на преживяемост на рака в тези страни е много по-ниска от централноевропейските държави. В България едва четири от десет пациенти достигат петгодишна преживяемост. Пациентите в Чехия чакат три пъти по-дълго за достъп до медикаменти в сравнение с тези в Австрия. От десет нови медикамента за борба с рака в Полша са налични едва три.

Напредъкът в медицината позволява днес раковите заболявания да бъдат наричани хронични, което е много обещаваща перспектива. Не е приемливо хората от Централна и Източна Европа да се страхуват от болестта заради липсата на навременна диагностика, липса на обучени специалисти и липсата на достъп до реимбурсирани от държавата иновативни лекарства. В същото време в Централна Европа онкологичните заболявания се третират успешно и пациентите имат перспективата на много години живот пред себе си, посочва Олга Валчина, член на борда на „Онкоалайънс“. I

В тази връзка на конгреса ще бъде поставен акцент върху необходимостта да бъде създаден Европейски онкологичен регистър на неравенствата, който в синхрон с Европейския план за борба с рака да установи тенденциите и различията между държавите членки на ЕС и да намали значително несъответствията в превенцията и лечението на онкологичните заболявания. Необходимо е да бъдат създадени и акредитирани национални центрове за лечение на ракови заболявания, както и да бъде организиран обмен на национални специалисти – хирурзи, химиотерапевти, рентгенолози, както и обмен на данни и практики между страните членки на ЕС.

Докато не всички видове рак се третират равнопоставено, ще има нужда да развиваме иновациите в проучванията за лечението на болестта. Иновациите не трябва да са нещо имагинерно и непостижимо, а да бъдат достъпни, за да се спасяват човешки животи и да се намали страданието на милиони хора. По тази причина целта ни е да направим така, че всеки онкоболен, който има нужда от иновативно решение, да има достъп до него, смята Бетина Рил, основател на Европейската пациентска мрежа „Меланома“.

Иварс Ябс, евдепутат и председател на Парламентарната комисия за борба с ракаподчертава, че конгресът е важна стъпка към обединяването на силите на пациентските организации във влиянието им за постигане на равни права на онкоболните: „Изключително важно е на европейско ниво да се оцени различието в лечението на пациентите, но е нужно всяка страна членка да поеме своята отговорност в преодоляването на тези несъответствия. Това е задачата пред всяко едно правителство – да осигури ефективен достъп до лечение на всеки един пациент.

Темите на конгреса са в синхрон с резолюцията на ЕП „За укрепване на Европа в борбата срещу рака в посока на всеобхватна и координирана стратегия” (ще бъде приета скорои принципите на справедливост, устойчивост, равенство, солидарност и иновативност, заложени в Европейския план за бора с рака.

В рамките на конгреса пациентските организации ще подпишат Отворено писмо до ЕП и правителствата на страните от Централна и Източна Европа.

––

Пресконференцията на конгреса ще се проведе на 18 март. За да я проследите, молим да се регистрирате в срок до 15 март ТУК.

Във връзка с епидемиологичната обстановка програмата на конгреса може да претърпи промени, на този етап е планиран като хибридно събитие. След регистрация може да гледате конгреса в You Tube и Facebook.

https://cancerequality.eu/lv/

Източници:

  1. At the crossroads of health inequalities in cancer (Guest blog) (efpia.eu)

  2. Tackling disparities in cancer care across the central and eastern European region – EURACTIV.com

  3. #EUnited against inequalities in Cancer care (Guest blog) (efpia.eu)

- реклама -spot_img

С финансовата подкрепа на д-р Милен Врабевски бе открит Културен център „Иван Михайлов“ в Битоля

  Д-р Милен Врабевски бе почетен гост на българска общност в Република Северна Македония по...

Кметът на Пловдив посрещна мебелна компания Еником М в града

С Орлин Павлов и с впечатляващо шоу брандът  отпразнува първия си магазин под тепетата Впечатляващо...

Фестивал на магията дава рамо за млади таланти

Боби Шоу събира фокусниц във Вариететния театър Фестивал на магията ще отбележи професионалния празник на...

Balkan Business Awards 2022: Албания, България, Северна Македония и Косово със златни статуетки

Balkan Business Awards 2022 отличи лидерите в бизнеса Лидерите в бизнеса на Балканите – общини...