Обявиха извънредна епидемична обстановка до 14 юни

Извънредна епидемична обстановка до 14 юни обяви правителството. Решението бе обявено на извънреден брифинг след извънредно заседание на МС от здравния министър Кирил Ананиев. Така след два месеца в извънредно положение, ще живеем по извънредни правила поне още месец.

Ананиев ще издаде 4 заповеди, които влизат в сила от полунощ и касаят противоепидемичните мерки, преминаването през КПП-тата, карантината и изолацията. „В тях обаче няма нищо ново, освен, че се възстановяват трансплантациите, шампионатът по футбол ще стартира от 5 юни и разходките в парковете се разрешават за всички, но без ползване на пейките“, уточни министърът.

„Възползвахме се от възможността, тъй като няма рязка промяна в развитието на болестта. Считаме, че мерките, които сме предлагали досега, трябва да продължат. Правителството смята, че пандемията от COVID-19 представлява опасност за здравето на българските граждани. Но всичко, което е разрешено остава в сила и всичко, което е забранено – също“, разясни той. По думите му училищата и моловете остават затворени.

14-дневният карантинен срок след пристигане от чужбина също остава. Включително и при връщане от море в Гърция или Турция, както и за чуждите туристи, пристигнали у нас. „Може би на регионално ниво ще водим разговори с Гърция, Сърбия и Румъния, за да имаме реципрочни, еднакви правила при пътуванията на гражданите“, посочи Ананиев.

Министърът предупреди, че ако в продължение на една седмица има високи стойности на новозаболели, ще се предприемат по-строги мерки. Ако заразените намаляват, то и мерките ще се разхлабват.

„Предвиждаме допитване до родителите дали са готови да пуснат децата си в детските градини, в момента около 45 % не са съгласни с това“, съобщи още Ананиев. По думите му МЗ и МОН правят алгоритъм, когато забавачките все пак отворят. „Изисквания ще има както към персонала в градините и яслите, така и към родителите и децата. Ще трябва да се прилагат и всички санитарни мерки, като персоналът ще трябва да следи за спазването им от децата. Максималният размер на групите ще е до максимум 12 деца“, разясни здравният министър.

Към днешна дата установените заразени у нас 2069 души, а битката с COVID-19 загубиха 96 българи.

Материалът Обявиха извънредна епидемична обстановка до 14 юни е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

About Author /

Start typing and press Enter to search