Обявиха извънредна епидемична обстановка до 14 юни

- реклама -spot_img

Извънредна епидемична обстановка до 14 юни обяви правителството. Решението бе обявено на извънреден брифинг след извънредно заседание на МС от здравния министър Кирил Ананиев. Така след два месеца в извънредно положение, ще живеем по извънредни правила поне още месец.

Ананиев ще издаде 4 заповеди, които влизат в сила от полунощ и касаят противоепидемичните мерки, преминаването през КПП-тата, карантината и изолацията. „В тях обаче няма нищо ново, освен, че се възстановяват трансплантациите, шампионатът по футбол ще стартира от 5 юни и разходките в парковете се разрешават за всички, но без ползване на пейките“, уточни министърът.

„Възползвахме се от възможността, тъй като няма рязка промяна в развитието на болестта. Считаме, че мерките, които сме предлагали досега, трябва да продължат. Правителството смята, че пандемията от COVID-19 представлява опасност за здравето на българските граждани. Но всичко, което е разрешено остава в сила и всичко, което е забранено – също“, разясни той. По думите му училищата и моловете остават затворени.

14-дневният карантинен срок след пристигане от чужбина също остава. Включително и при връщане от море в Гърция или Турция, както и за чуждите туристи, пристигнали у нас. „Може би на регионално ниво ще водим разговори с Гърция, Сърбия и Румъния, за да имаме реципрочни, еднакви правила при пътуванията на гражданите“, посочи Ананиев.

Министърът предупреди, че ако в продължение на една седмица има високи стойности на новозаболели, ще се предприемат по-строги мерки. Ако заразените намаляват, то и мерките ще се разхлабват.

„Предвиждаме допитване до родителите дали са готови да пуснат децата си в детските градини, в момента около 45 % не са съгласни с това“, съобщи още Ананиев. По думите му МЗ и МОН правят алгоритъм, когато забавачките все пак отворят. „Изисквания ще има както към персонала в градините и яслите, така и към родителите и децата. Ще трябва да се прилагат и всички санитарни мерки, като персоналът ще трябва да следи за спазването им от децата. Максималният размер на групите ще е до максимум 12 деца“, разясни здравният министър.

Към днешна дата установените заразени у нас 2069 души, а битката с COVID-19 загубиха 96 българи.

Материалът Обявиха извънредна епидемична обстановка до 14 юни е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА