Нямаме никакъв колективен имунитет срещу коронавируса

- реклама -

Българите все още не са се срещнали масово с коронавируса и нямат изграден колективен имунитет. Това налага отказ от всякакво разхлабване на мерките на този етап.Такъв е изводът от приключилия първи масов скрининг с бързи тестове, обхванал 1016 полицаи, обяви Националният оперативен щаб.

„Средната възраст на изследваните е 39 години, като това са хора с интензивни контакти“, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му при 1007 полицаи резултатите от тестовете са отрицателни, двама са дали положителни проби с антитела за скорошно заразяване, като са нямали никакви, един е със симптоматика, но тестът му е отрицателен. И само 7 души показват изградени антитела – шестима мъже и една жена.

„Полицейските служителни с положителни проби ще бъдат изследвани допълнително. Ще бъде тестуван и служителят с грипни симптоми, чийто тест е отрицателен. 210 души са с някакъв симптом, но са с отрицателен резултат на теста, което означава, че в момента циркулират и други вируси в страната, които имат подобна картина“, обясни доц. Кунчев.

Според него, активна циркулация на коронавируса, дори в София, не е налице. „Епидемията е под контрол и при продължаване на мерките има шанс да остане с много нисък интензитет на разпространение. Няма масов имунитет, който да ни пази, рано е за намаляване на ограничителните мерки“, допълни главният държавен здравен инспектор. Той препотвърди позицията на щаба, че масов скрининг на населението на този етап е безсмислен.

„Засега стратегията на правителството и здравните власти, че масовото скрининг-тестване ще бъде скъпо и безсмислено като данни“, обобщи и шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Въпреки това в Банско днес стартира изследбане на 1000 жители ьа наличието на антитела. „А утре ще тестваме на живо пред вас, ще тестваме и вас“, обеща ген. Мутафчийски на журналистите.

Ако приемем, че стратегията на щаба е правилна и заболеваемостта и съответно изграждането на имунитет върви с тези темпове, означава карантината у нас да не падне с години. И тъй като отсега е ясно, макар да не бе изречено от щаба, че изолацията няма да приключи на 13 май, ген. Мутафчийски съобщи, че вече се обсъжда как след Великден поне болниците и поликлиниките да се върнат към нормалния си режим на работа, така че всички други болни да имат достъп до медицинска помощ.

Материалът Нямаме никакъв колективен имунитет срещу коронавируса е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА