Нова надежда за ефективно лекарство

- реклама -

Експериментално лекарство на биотехнологична компания от САЩ показва обещаващи резултати при тежки случаи на коронавирус, давайки надежда, че светът е на път да открие лечение за смъртоносната зараза.

Медикаментът на Gilead Sciences, наречен Ремдезивир, е приложен при пациенти с тежки дихателни проблеми в САЩ, Европа и Канада, които са поставени на кислороден апарат. За 18 дни 68% от лекуваните с новото лекарство са се подобрили, над половината пациенти са преодолели нуждата от командно дишане, а почти половината са изписани от болницата. 13% от пациентите са загинали. Резултатите разкрива научен доклад, публикуван в New England Journal of Medicine, цитиран от Bloomberg.

„Не можем да направим окончателни заключения от тези данни, но наблюденията от тази група от хоспитализирани пациенти, които са получили Ремдезивир, са обнадеждаващи“, казва главният автор на доклада Джонатан Грейн, директор на болницата по епидемиология в медицинския център Сидърс Синай в Лос Анджелис. Компанията е предоставила лекарството и е помогнала за анализа на резултатите.

Но не всички са толкова вдъхновени от експерименталното лечение. „Данните от този доклад са почти неразбираеми. Има някои доказателства, които предполагат ефикасност, но ние просто не знаем какво би станало с тези пациенти, ако не им беше дадено лекарството“, посочва в изявление Стивън Евънс, професор по фармакоепидемиология в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.

В момента се провеждат няколко мащабни клинични проучвания, които да преценят ползата от медикамента. Едно от тях, проведено в Китай, може да обяви резултати още през този месец. Данните от друго проучване, което се провежда в САЩ, където вирусът се разпространява със страшна сила, също могат да бъдат оповестени през следващите седмици.

Самата Gilead Sciences спонсорира други 2 клинични изпитвания. „При изучаването на Ремдезивир въпросът не е само дали е безопасен и ефективен срещу Covid-19, но и при кои пациенти проявява активност, колко дълго трябва да се лекуват и на кой етап от заболяването им лечението би било най-полезно“, обяснява Даниел О’Дей, председател на борда и главен изпълнителен директор на Gilead. „Необходими са много отговори, поради което се нуждаем от множество видове изследвания, включващи много видове пациенти“, добавя той. По думите му много от тези въпроси ще получат отговор през следващите седмици с публикуването на първоначални данни от различните клинични изпитвания. До момента Gilead е предоставил лекарството на повече от 1800 пациенти, изявили желание да го използват.

Ако се докаже, че медикаментът е безопасен и ефективен за лечение на Covid-19, лечението с него вероятно ще струва само около 9 долара, твърди Андрю Хил, старши гостуващ научен сътрудник в департамента по фармакология в Университета в Ливърпул. Лекарството ще се оскъпи обаче, ако бъде адаптирано за венозно приложение.

Резултатите от контролирани проучвания на Ремдезивир са очаквани с нетърпение, тъй като ще бъдат едни от първите строги мащабни проучвания, завършени върху потенциални лекарства срещу коронавирус.

Обнадеждаващи новини за експерименталното лекарство вече дойдоха от лекари от САЩ. Пациенти, които са били лекувани с с него в болница, са се възстановили бързо, повечето са били изписано само след няколко дни, съобщава Си Ен Ен, като цитира медицинския портал STAT News. Пациентите, включени в клиничното проучване на препарата, са били все с тежки дихателни симптоми и висока температура, но въпреки това са били изписани в рамките на седмица след като са били лекувани с лекарството.

„Най-добрата новина е, че пациентите ни бяха изписани бързо, което е чудесно. Имаме само двама починали“, казва д-р Катлийн Мюлейн, инфекционист от Чикагския университет, който провежда проучването. По-късно, потърсени от Си Ен Ен, от университета посочват, че твърдението на д-р Мюлейн представя картината само частично. А частични данни от продължаващо и към момента изследване не могат да дадат сигурни заключения, допълват от университета. Оттам посочват, че информацията е била съобщена без разрешение във вътрешен форум на изследователи. Затова към момента университетът не се ангажира с научно твърдение относно ефикасността на лекарството.

Материалът Нова надежда за ефективно лекарство е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА