Научете повече за красивите диаманти

- реклама -

Няколко любопитни факта за неустоимите диаманти

Наименованието диамант произлиза от гръцката дума adamant или ??????. Буквално означава непобедим. Скъпоценният камък е наречен така, поради високата му твърдост и устойчивост. Вярва се, че минералът е неразрушим.
Първоначално диамантите са открити в Индия. Това се е случило преди повече от 800 години пр. Хр.
Най- старият диамант е на възраст 900 милиона години.
Днес, учените могат да добият синтетични диаманти, с осреднена стойност 2,5 карата, само за 4 дни.
Най-големите диамантени находища се намират в Африка, Австралия, Ангола, Канада, Сибир.
Най-разпространените диаманти за годежни пръстени са с кръгла шлифовка, наречена брилянт.
Стойността на обработените диаманти се определя от 4 критерия — тегло, цвят, форма на обработка и чистота.
Един достоверен начин, според експерти, да се провери истинността на диаманта е като в тъмна стая осветите камъка с ултравиолетова светлина. След няколко секунди той ще започне да свети и да променя цвета си. Най-добре това се забелязва на диамантите с кръгла форма.

Най-често годежният пръстен е изработен от злато. Но напоследък става доста популярно да се използва титан и паладий. Те имат стилен блясък, луксозни са и по-достъпни заместители на скъпите метали. А диамантите често се заменят от цирконий, рубин, изумруд, сапфир, тюркоаз, топаз, смарагд, кристали сваровски, перли.
Допуска се заместване на диаманта в годежния пръстен със скъпоценен камък. А според цвета си различните скъпоценни камъни имат и различно послание. Сапфирът е символ на надежда.

Тюркоазът е символ на любов и богатство, а опалът – на страстта, любовта и желанието. Топазът е смятан за камък на късмета и любовта, а перлата – на красота. Смарагдът е камъкът на късмет в любовта.
Но още малко за диамантите!
Стойността на диамантите се определя от четири основни техни характеристики – тегло ( карат ) , цвят , чистота и форма на обработка.
Но по-голям диамант с повече дефекти може да бъде по-евтин от по-малък камък с по-голяма чистота.
При по-големите диаманти всеки камък е придружен от сертификат, в който фигурира стойността на всяка една от тези характеристики.
Карат
Теглото на скъпоценните камъни се измерва в карати. като 1 карат е равен на 0.2 грама.
Цвят
Цветът на диамантите е един от най-важните параметри определящи стойността му. Колкото по-безцветен е диаманта, толкова по-ценен е.

- реклама -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА