Нар – за какво е полезен

нар

Този плод доста трудно се консумира. Но пък е доста полезен. В повечето случаи се прави на сок, но още по-полезен е ако в чаша кисело мляко слагаме зрънца от нар, малко овесени ядки и лъжичка мед.

Ето някой от полезните действия на червения нар:

Нарът е мощен антиоксидант: изчистване на холестеролните плаки, предотвратява развитието на атеросклероза и се боряи със свободните радикали, които повреждат ДНК-то на клетките.

Нарът помага при профилактика на сърдечно-съдови заболявания, понижава холестерола;

Нарът не повишава равнището на кръвната захар и  предпазва ставите от разрушаване. Той има противовъзпалително действие при ангини и пневмония.

НАРЪТ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОЛЕЗЕН ЗА ЖЕНИТЕ!
Нарът е задължителният плод при хормонални нарушения, особено андропауза и менопауза. От него се правят настойки, предназначени за жените в климакс. В зърната на нара се съдържат натурални естрогени;
Нарът защитава и плода при бременност.

Този плод повишава нивото на хемоглобин в кръвта, премахва проблемите при ерекция и влияе положително при бъбречни заболявания, астма, туберкулоза, скорбут.

А чай от кората на нар се препоръчва при стомашни разстройства, против тения и глисти.
Нарът съдържа голямо количество витамин С.
Този екзотичен плод се препоръчва за профилактика на туморни заболявания, тъй като успешно спира развитието на нови ракови клетки при рак на простата, на гърдата, на червата, на белите дробове.
Нарът е чудесно средство и в козметиката, защото:

Със своето антиоксидантно действие предпазва кожата от вредното въздействие на слънцето и околната среда.
Той активира процесите на регенерация на кожата и ускорява зарастването на раните;

Нарът стимулира синтеза на колаген и еластин, в резултат на което се повишава еластичността на кожата;
Той успешно хидратира епителните клетки и подхранва и ревитализира уморената и преждевременно старееща кожа.
Нарът действа деликатно стягащо и свиващо на порите и има силно противовъзпалително, противомикробно и антибактериално действие.

Той помага за заздравяването на акне и други процеси по кожата, подобрява кръвоснабдяването и цвета на лицето и тялото. Нарът заздравява и придава блясък на косата.

Start typing and press Enter to search