Наесен нов проблем: Как да различим COVID-19 от грип

- реклама -spot_img

Проблемът наесен ще е как да различим хората с COVID-19 и тези с грип, предупреди председателят на Националното сдружение на личните лекари доц. д-р Любомир Киров пред Нова тв. Според него политиката, която се провежда у нас, свързана с COVID-19 е правилна.

„В момента режимът е почти свободен, но нямаме нито бум, нито пик. Имаме покачване и спадане. Мисля, че не трябва да се крием. Смяташе се, че през лятото вирусът ще намалее, но това не се случи, което го прави по-различен от останалите. Това може да ни доведе до извода, че тази инфекция ще поддържа някакви нива. Проблемът наесен ще е как да различим хората с коронавирус и тези с грип. Вероятно ще има случаи на инфектиран и с двата“, каза той.

„Безспорно колкото повече хора се тестват, вероятността повече хора с инфекция да бъдат засечени е по-голяма. Това не е единственият показател. Трябва да се има предвид, че тестове се извършват на хора с оплаквания или такива, които са били контактни лица“, заяви д-р Киров. Според него би била интересна статистика, която да посочи колко положителни тестове са открити при хора, които са били принудени да си направя тест поради почивка или друг фактор, без да са имали симптоми. Д-р Киров е категоричен, че термини като пик, спад и други подобни не бива да се използват, тъй като това е нормален ход на епидемията.

Шефът на джипитата смята, че парите за изследвания не би било редно да идват от НЗОК, тъй като в нея не са предвидени подобни средства, а от МЗ или от даренията. „Логично е по определени критерии личните лекари да могат да назначават изследване за коронавирус, това ще скъси пътя на пациента до установяване на диагнозата“, посочи доц. Киров. По думите му е необходимо да се изградят мобилни пунктове за тестване както за COVID-19, така и за грип.

Материалът Наесен нов проблем: Как да различим COVID-19 от грип е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА