МЗ вдига субсидията за болниците

Министерството на здравеопазването (МЗ) увеличава субсидията за болниците за дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Повече пари ще има за лечение на туберкулоза, за психиатрия, за ТЕЛК, предвижда наредба, качена на сайта на ведомството за обществено обсъждане. Освен това се регламентира и гласуваната законова поправка за финансиране на лечебни заведения за поддържане на капацитета на инфекциозните отделения.

Така 28 болници, които лекуват и диагностицират туберкулоза, ще получават вече субсидията за леглоден от 80, 74 или 63 лева според нивото на компетентност и терапията на болния. За проследяване на пациенти вече ще се превеждат по 44 лева на болен, а за месец лечение в амбулаторни условия болниците и тубдиспансерите ще получават по 66 лв.

Ръст има и за лечението на пациенти с психични заболявания в стационар, както и за спешни психиатрични случаи. Те ще са за 12-те държавни психиатрии, както и за психиатрични отделения към държавни и общински болници. Парите са за леглоден и ще са между 38 и 50 лева според нивото на компетентност.

За издадено и отчетено ТЕЛК решение МЗ вече ще плаща по 29 лева на 50 болници. Освен това ТЕЛК вече може да има и в комплексните онкологични центрове, като и за това е предвидена субсидия от МЗ.

„Разходите за персонал и лекарства растат, което води до нарастване на стойността на един преминал болен, средният разход на едно легло и средният разход на леглоден“, мотивират промените от здравното ведомство. Освен това се наблюдавала тенденция на нарастване на използваемостта на легловия фонд.

С промените в наредбата се определя и кои лечебни заведения ще получават субсидия за инфекциозни болести, както и каква. По закон, държавата може да плаща за поддържане на готовност за епидемия на държавни, общински и частни болници, като за последните това може да става само в период на извънредно положение или епидемична обстановка. Болница може да получава субсидия, ако има отделение по инфекциозни болести, 24-часова лаборатория, аптека и денонощен прием на инфекциозно болни, предвиждат промените в наредбата. Колко пари ще получават клиниките ще зависи от това колко инфекциозни легла имат според договора си с НЗОК и броя леглодни за инфекциозни болести, отчетени към касата. Средният разход за едно легло за година се определя на 15 000, 25 000 или 35 000 лева според нивото на компетентност. Субсидията ще се изчислява като годишният разход за леглата се коригира с коефициент на използваемост на леглата 70 %.

Парите за инфекциозните клиники и за ръста на другите субсидии идват от приетия ръст на бюджета на МЗ с 9.6 милиона лева, уточняват от ведомството.

Материалът МЗ вдига субсидията за болниците е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

About Author /

Start typing and press Enter to search