МЗ с още едно обещание за по-високи заплати на сестрите

ОБЩЕСТВОМЗ с още едно обещание за по-високи заплати на сестрите

С поредно обещание за по-високи заплати на сестрите приключи срещата им със здравния министър проф. Костадин Ангелов. „Ще търся още възможности за увеличение на възнагражденията на работещите в системата на здравеопазването от 2021 г. За да има яснота какви средства са необходими, в момента се актуализира картината за нуждите от медицински сестри и лекари в лечебните заведения в страната. След това ми предстоят разговори, за да намерим начини този финансов ресурс да бъде осигурен“, заяви проф. Ангелов по време на среща с УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Като основен проблем в сектор „Здравеопазване“ председателят на асоциацията Милка Василева посочи кадровия дефицит сред професионалистите по здравни грижи. „В системата работят 23 021 медицински сестри, като средната им възраст е 55 г., 3684 акушерки при средна възраст 53 г. и 2795 лаборанти със средна възраст 51 г. От медицинските сестри около 60% са в трудоспособна възраст, 19.7% са в пенсионна, а на 19.64% предстои пенсиониране в следващите две години. Сходни са данните и при акушерките. Професията ни е неатрактивна и младите хора нямат интерес към нея. Трябва дългосрочна стратегия, за да променим тази тенденция“, обясни Василева.

По време на разговорите са били обсъдени и други въпроси на дневен ред, свързани с продължаващото обучение, условията на труд, правомощията и задълженията на професионалистите по здравни грижи.

Здравният министър припомни предложението си БАПЗГ да влезе като договорен партньор на Надзорния съвет на НЗОК, за да договаря обеми и цени на медицинските дейности и да участва в разговорите за Националния рамков договор. „В момента се обсъжда и промяна в учебните планове, с която се предвижда обучаващите се за медицински сестри да имат възможност да работят по специалността си докато учат“, каза проф. Ангелов. Той предложи МЗ да излъчи свои представители, които, заедно с представители на асоциацията, да работят за решаване проблемите на професионалистите по здравни грижи в оперативен порядък.

Милка Василева настоя стартовата заплата за медсестрите да е в размер на три минимални възнаграждения. По думите й трябва да се създаде единна сестринска документация и остойностяване на дейностите, осъществявани от медицинските сестри.

По време на срещата протестиращите пред МЗ представители на Синдиката на медицинските специалисти на Мая Илиева направиха опит да влязат във ведомството, но не бяха допуснати. А малко по-късно Илиева и компания събраха палатките и обявиха, че повече „няма да висим под прозорците на министъра“.

„Крайно време е да спре медийната атака срещу нашето съсловие, защото всички целят да ни настроят един срещу друг. Ние представляваме съсловна организация, регулатор на професията, която по закон се грижи за продължаващото обучение на професионалистите по здравни грижи. Синдикалната организация отговаря за заплати, условия на труд, почивки, отпуски“, каза на излизане от МЗ Милка Василева пред медии и протестиращите. Тя подчерта, че синдикалистите също ще бъдат включени в работните групи, така че да няма искане, което да остане неизпълнено. „Трябва да се започне отнякъде. Ние имаме десетки искания, но те не могат да бъдат изпълнени наведнъж. В началото трябва да ги сведем до три“, добави председателката на БАПЗГ.

Материалът МЗ с още едно обещание за по-високи заплати на сестрите е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -spot_img

Европейската мрежа на автентичните градове Authenticities укрепва връзките си в Солун

Все повече градове в ЕС стават „автентични“. Досега към мрежата са се присъединили...

Разяснителна кампания за работа в сектор розопроизводство започва в Средногорието и Карловско

  Информационни дни ще има в с. Розино, с. Христо Даново и Пирдоп Разяснителна кампания за...

Кандидат за депутат от ИТН се отрече от партията

Бившият народен представител Галина Иванчева и настоящ кандидат от "Има такъв Народ" се оттегля...

Любен Дилов: В бургаската листа на ГЕРБ-СДС заложихме на хора с по-неочакван поглед

Коалиция ГЕРБ- СДС откриха предизборната си кампания за Бургас. За тази цел избраха дворното...