Медицинският съвет се саморазпусна

- реклама -

Медицинският съвет към правителството се саморазпуска, намекна пред Дарик радио председателят му проф. Коста Костов.

МЕС беше създаден преди две седмици, за да помага на лекарите в лечението на пациенти с COVID-19. Експертите от съвета изготвиха комплексен документ, който да служи за наръчник. Причината да спре дейността му е , че ангажиментите им вече са приключили. Новината потвърдиха и други членове на съвета.

Според проф. Костов, МЕС е изпълнил задачата си да напише алгоритми за лечението и след като това вече е факт, съветът може да се разпусне. „Изготвихме 400 страници доклад, който включва медицинска информация за изследвания, проучвания и всичко, което се случва в дагностиката, симптоматика и терапиите на инфекията коронавирус COVID-19“, обясни проф. Костов.

До разпускането на съвета се стигна след серия от остри сблъсъци с членовете на националния щаб. Още със сформирането си органът влезе в остро противоречие с щаба по темата използване на бързи тестове. Стигна се до закани от страна на началника на щаба ген. Венцислав Мутафийски, че няма да позволи търгаши да подвеждат държавата за закупуване на тестове, които не са точни.

По темата с бързите тестове бе намерено компромисно решение-масово тестване да се прави в края на епидемията, но последва още по-остър сблъсък – по цялостната стратегия на щаба около мерките и отлагането на пика. Доц. Атанас Мангъров от съвета настоява да се върви към изграждане на колективен имунитет чрез облекчаване на мерките.

„Да пуснем младите напред означава да кажем: Тези ще умрат, тези ще живеят. Аз моето дете няма да си го пусна. Това, което Мангъров говори, е невъзможно и всички държави се отказаха да го правят, когато започнаха да мрат хората. Кажете му, че не съм съгласен да демобилизира хората. Той говори това, което хората искат да чуят. Кажи колко ще умрат и посочи с името си кои са тези хора като си професор“, реагира остро премиерът Бойко Борисов. 

Медицинският съвет е създаден с решение на МС, още няма данни то да е отменено. „Членовете на съвета са готови и занапред да помагат“, увери проф. Коста Костов.

Материалът Медицинският съвет се саморазпусна е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА