Мед от зелени шишарки

- реклама -spot_img

Мед от зелени шишарки

Боров мед от зелени шишарки

Еликсир!

Освен лечебните свойства на така нареченият мед от зелени шишарки, той е и изключително вкусно допълнение към кафе, чай (вместо захар), пържени и печени филийки, подслаждане на домашно приготвени безалкохолни напитки и други кулинарни изкушения.

Има доста рецепти из интернет, как се прави мед от зелени шишарки. Но в едно може да бъдете убедени – и да импровизирате, няма да сбъркате. Не се притеснявайте, ако ви хрумне да пригодите рецептата по ваш вкус. Да кажем някои предпочитат по-сладко, други не чак толкова, трети пък предпочитат кафява захар, четвърти са прочели че нерафинираните продукти не бива да се подлагат на силна топлинна обработка, защото стават вредни и предпочитат захарта да е бяла и т.н.

Всички рецепти, които се съхраняват във времето, като се предават от поколение на поколение все някога са били плод на пълна импровизация и експеримент. Затова сега се прочетете рецептата за мед от зелени шишарки, но както вече казахме, може да я адаптирате към собственият си вкус и усещания.

Пригответе си:

50 – 70 шишарки (импровизирайте според големината им)
3 л. Вода
1 кг захар
Лимонтозу
5 – 6 бурканчета

Измивате шишарките добре. Преди това си пригответе съд в който ще се варят и съд , в който ще ги прецедите, когато са готови. За ориентир, какъв съд да изберете – долу горе на литър и половина течност ще добавите 1 кг. захар.
Варите шишарките на бавен огън. Когато водата намалее, да кажем наполовина, изключвате котлона. Оставяте да престоят една нощ или поне 7 – 9 часа. На следващият ден прецеждате, добавяте 1 кг захар на около литър и половина течност и отново варите на много бавен огън. Ще се вари дълго, но тук се залага на това да се запази по-голяма лечебна сила и затова не увеличаваме температурата, а просто изчакваме водата да се изпарява. Разбира се може да усилите котлона и течността да си ври нормално, но пък тогава не е ясно дали по-високата температура не е убила някои лечебни съставки на шишарките. Е, ще стане пък по-бързо.

Докато ври е важно да премахвате пяната, когато се образува такава. Междувременно си пригответе поне 4 – 6 бурканчета, които трябва да са абсолютно сухи.

Варите докато течността не се сгъсти. Капвате капка на ръката си или в суха чинийка и ако тя не се разлива – готово е! Да се има предвид и това, че когато изстине ще се сгъсти още повече.

Малко преди да изключите котлона, да кажем 5 минути, добавяте и лъжичка лимонтозу и разбърквате добре.
Наливате в бурканчета, затваряте добре и обръщате с капачката надолу.

Някои подробности

Ако шишарките са повече – ще стане по концентрирано и ароматно (но то винаги си е ароматно). Цветът ще е по-тъмен.
Ако шишарките са по-малко – пак ще стане, но вероятно няма да е толкова силен като лечебни качества. Ще е повече като сладко от шишарки, отколкото лек. Но и това не е лошо. Все има екстракт от истински шишарки, а не есенции и кой знае още какво, ако си го купите от магазина.

Все пак да не забравяме, че шишарките са с различна големина. Ето защо броят от 40 шишарки, 50 шишарки и т. н. е доста условен. Не се тревожете, ако имате 48 шишарки или 63.

Ако не сложите достатъчно лимонтозу може да се захароса с времето. Не е беда. И така си е вкусно, но ако не искате да е захаросано, просто стоплете бурканчето на водна баня и отново ще си придобие вид на мед.

Някои шишарки омекват при варенето. Изстискайте ги спокойно. Става още по-ароматно и силно.

Прецеждайте през марля.

Разбърквайте с дървена лъжица.

Добре е бурканчетата да са топли, когато наливате меда.

Консумирайте с добро настроение и наслада.

Не се тревожете, ако бурканчето не успее да се затвори добре. Просто не чакайте зимата, а консумирайте веднага.
Опитът показа, че брането на шишарки от различни гори и по различно време, може да доведе до различен по цвят мед. Не е нито лошо, нито грешно. Може някой шишарки да омекнат, други не. В други рецепти препоръчват шишарките да се срежат или надупчат.

Ако стане прекалено гъсто или прекалено рядко не се тревожете. Пак имате лечебен еликсир. Само че, ако е много рядко ще трябва повече бурканчета. Спокойно може да си го ползвате като сироп и да си го разреждате с вода и си става приятно домашно приготвена безалкохолна напитка.

И да знаете, докато приготвяте еликсирът от зелени шишарки, в домът ви всичко ще е като в приказка. Уханието е невероятно. Каква по-истинска ароматерапия, пък и инхалация.

мед от зелени шишарки

Полезно

Това борово сладко е изключително полезно и здравословно.
Медът от зелени шишарки е полезен за профилактика, както и за съпътстващо лечение на настинки, вируси, кашлица от различен произход и възпаления на дихателните пътища. Има силно отхрачващо и антисептично действие.
Боровият мед помага при кожни възпаления и рани.
Медът от зелени шишарки подпомага имунната система.
Той е силен и при проблеми на храносмилателната система. Намалява киселиността на стомашния сок. Заради този си ефект приемът на мед се препоръчва при колит, гастрит, язва и други заболявания на стомашно-чревния тракт.

Здраве от природата! Какво по-добро?!

- реклама -spot_img
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -spot_img

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА