Мед от зелени шишарки

Мед от зелени шишарки

Боров мед от зелени шишарки

Еликсир!

Освен лечебните свойства на така нареченият мед от зелени шишарки, той е и изключително вкусно допълнение към кафе, чай (вместо захар), пържени и печени филийки, подслаждане на домашно приготвени безалкохолни напитки и други кулинарни изкушения.

Има доста рецепти из интернет, как се прави мед от зелени шишарки. Но в едно може да бъдете убедени – и да импровизирате, няма да сбъркате. Не се притеснявайте, ако ви хрумне да пригодите рецептата по ваш вкус. Да кажем някои предпочитат по-сладко, други не чак толкова, трети пък предпочитат кафява захар, четвърти са прочели че нерафинираните продукти не бива да се подлагат на силна топлинна обработка, защото стават вредни и предпочитат захарта да е бяла и т.н.

Всички рецепти, които се съхраняват във времето, като се предават от поколение на поколение все някога са били плод на пълна импровизация и експеримент. Затова сега се прочетете рецептата за мед от зелени шишарки, но както вече казахме, може да я адаптирате към собственият си вкус и усещания.

Пригответе си:

50 – 70 шишарки (импровизирайте според големината им)
3 л. Вода
1 кг захар
Лимонтозу
5 – 6 бурканчета

Измивате шишарките добре. Преди това си пригответе съд в който ще се варят и съд , в който ще ги прецедите, когато са готови. За ориентир, какъв съд да изберете – долу горе на литър и половина течност ще добавите 1 кг. захар.
Варите шишарките на бавен огън. Когато водата намалее, да кажем наполовина, изключвате котлона. Оставяте да престоят една нощ или поне 7 – 9 часа. На следващият ден прецеждате, добавяте 1 кг захар на около литър и половина течност и отново варите на много бавен огън. Ще се вари дълго, но тук се залага на това да се запази по-голяма лечебна сила и затова не увеличаваме температурата, а просто изчакваме водата да се изпарява. Разбира се може да усилите котлона и течността да си ври нормално, но пък тогава не е ясно дали по-високата температура не е убила някои лечебни съставки на шишарките. Е, ще стане пък по-бързо.

Докато ври е важно да премахвате пяната, когато се образува такава. Междувременно си пригответе поне 4 – 6 бурканчета, които трябва да са абсолютно сухи.

Варите докато течността не се сгъсти. Капвате капка на ръката си или в суха чинийка и ако тя не се разлива – готово е! Да се има предвид и това, че когато изстине ще се сгъсти още повече.

Малко преди да изключите котлона, да кажем 5 минути, добавяте и лъжичка лимонтозу и разбърквате добре.
Наливате в бурканчета, затваряте добре и обръщате с капачката надолу.

Някои подробности

Ако шишарките са повече – ще стане по концентрирано и ароматно (но то винаги си е ароматно). Цветът ще е по-тъмен.
Ако шишарките са по-малко – пак ще стане, но вероятно няма да е толкова силен като лечебни качества. Ще е повече като сладко от шишарки, отколкото лек. Но и това не е лошо. Все има екстракт от истински шишарки, а не есенции и кой знае още какво, ако си го купите от магазина.

Все пак да не забравяме, че шишарките са с различна големина. Ето защо броят от 40 шишарки, 50 шишарки и т. н. е доста условен. Не се тревожете, ако имате 48 шишарки или 63.

Ако не сложите достатъчно лимонтозу може да се захароса с времето. Не е беда. И така си е вкусно, но ако не искате да е захаросано, просто стоплете бурканчето на водна баня и отново ще си придобие вид на мед.

Някои шишарки омекват при варенето. Изстискайте ги спокойно. Става още по-ароматно и силно.

Прецеждайте през марля.

Разбърквайте с дървена лъжица.

Добре е бурканчетата да са топли, когато наливате меда.

Консумирайте с добро настроение и наслада.

Не се тревожете, ако бурканчето не успее да се затвори добре. Просто не чакайте зимата, а консумирайте веднага.
Опитът показа, че брането на шишарки от различни гори и по различно време, може да доведе до различен по цвят мед. Не е нито лошо, нито грешно. Може някой шишарки да омекнат, други не. В други рецепти препоръчват шишарките да се срежат или надупчат.

Ако стане прекалено гъсто или прекалено рядко не се тревожете. Пак имате лечебен еликсир. Само че, ако е много рядко ще трябва повече бурканчета. Спокойно може да си го ползвате като сироп и да си го разреждате с вода и си става приятно домашно приготвена безалкохолна напитка.

И да знаете, докато приготвяте еликсирът от зелени шишарки, в домът ви всичко ще е като в приказка. Уханието е невероятно. Каква по-истинска ароматерапия, пък и инхалация.

мед от зелени шишарки

Полезно

Това борово сладко е изключително полезно и здравословно.
Медът от зелени шишарки е полезен за профилактика, както и за съпътстващо лечение на настинки, вируси, кашлица от различен произход и възпаления на дихателните пътища. Има силно отхрачващо и антисептично действие.
Боровият мед помага при кожни възпаления и рани.
Медът от зелени шишарки подпомага имунната система.
Той е силен и при проблеми на храносмилателната система. Намалява киселиността на стомашния сок. Заради този си ефект приемът на мед се препоръчва при колит, гастрит, язва и други заболявания на стомашно-чревния тракт.

Здраве от природата! Какво по-добро?!

About Author /

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Start typing and press Enter to search