Мед от глухарчета – как да си направим

ЗДРАВИМед от глухарчета - как да си направим

Мед от глухарчета се приготвя доста приятно и лесно.

глухарчетаГлухарче

Бърза и лесна рецепта с доста вкусен и полезен краен резултат. Мед от глухарчета се приготвя за ден–два, но активно работа имате около 20–30 минути.
10 минути, за да наберете цветовете
10 минути, за да ги измиете и накиснете
10 минути, за да ги прецедите и сложите на тих огън, за да се сгъсти до състояние на мед
Пригответе бурканчета и съд в който ще се вари еликсира.

 

Необходими продукти
200 глухарчета – берат се само жълтите цветове
1 кг захар
1 литър вода
1 лимон

Бързо, лесно, евтино и забавно!
Слагайте престилките и да започваме!

СЪДОВЕ

Пригответе съд, в който ще накиснете глухарчетата, марля, с която ще ги прецедите (не ползвайте метални цедки), дървена лъжица, с която ще разбърквате (задължително да е дървена), съд, в който ще варите меда и бурканчета. За една доза пригответе 4-5 бурканчета от лютеница или от 8 до 10 бурканчета от детска храна. Разбира се, може и два–три буркана от големите за компот. Това са вече лични предпочитания според домакинството ви и хранителните му навици. Най-оптималният вариант е бурканчетата да са различни по големина и след това да се отварят според намеренията и нуждите. Но каквито и буркани да изберете, то значението е само въпрос на предпочитания и възможности за съхранение. Ако искате да ви заемат по малко място, пригответе два големи буркана, ако искате да си отваряте за консумация малки порции, то пригответе десетина бурканчета от бебешка храна. Важното е бурканите да са с винт, за да може да ги затворитедобре.

БРАНЕ НА ГЛУХАРЧЕТА

Организирайте си пикник или приятна разходка на чиста поляна, далеч от улици. 200 цветчета от глухарче се берат за пет-десет минути, а може и за по-малко. Добре е да наберете поне за две дози (400 бр.), тъй като количеството мед като краен резултат не става много, но е много вкусно и е възможно доста бързо да го изконсумирате. В някои рецепти се препоръчва брането да става сутрин рано. Приготвяне

Почиствате глухарчетата, като премахвате внимателно дръжките и други треви. Трябва да останат само жълтите цветове. Измивате ги с хладка вода. Слагате ги в съда, който сте приготвили за накисване. Добре е това да се случи възможно най-бързо след брането им. Тоест – на същият ден. Не оставяйте днешните глухарчета за утре.

ЛИМОН

Изберете лимон от тези сортове, които са с по-тънката кора. В тях има повече сок. Някои предпочитат да изрежат кората. Но какъвто и лимон да изберете, не е проблем. Измийте го добре, за да не белите кората. Тези, които белят лимона, просто се притесняват от това дали той не е третиран с химически вещества.
Нарежете лимона на кръгчета, които поставяйте върху вече измитите цветове от глухарчета.

ВОДА

Литър вода за 1 доза. Водата се загрява в кана или на котлона. След като заври, изчаквате няколко минутки (2-3) и заливате глухарчетата, под които са заровени лимонените кръгчета.
Затваряте с капак или завивате с кърпа съда, за да не се праши. Оставяте да накиснат добре, не по-малко от 8 часа, а най-добре е да продължите на следващият ден.

ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Ден по-късно, освен ако не сте големи мераклии и още рано сутринта сте си набрали глухарчетата и сте ги накиснали, то спокойно може да се възползвате от нощната тарифа за електричество и да приготвите меда вечерта. Но това не е за препоръчване, тъй като ще е нужно цяла нощ да сте будни.
Та приемаме, че продължавате приготвянето на следващият ден.
Прецеждате през марля глухарчетата и лимоните, които изстисквате добре в съда, в който ще ври. Течността вече ще е жълтеникава. Добавяте 1 кг захар на литър течност. Имайте предвид, че течността е възможно да е станала повече от този литър вода, който наляхте предишният ден. Затова е добре да имате налична малко повече захар за всеки случай.

 

ЗАХАР

Добре е рецептата да се приготви с кафява нерафинирана захар. Но тъй като цената й е по-висока, не е проблем да направите меда от глухарче и с бяла захар. Може да комбинирате. Една доза с кафява захар и да оставите този мед , който е приготвен с кафявата захар, за студените зимни дни като превенция и лек. И една доза мед от глухарчета, приготвен с бяла захар. Него ще го ползвате за чай, кафе, директна консумация, намазан върху филия с масло и всякакви други комбинации. Мед от глухарчета с кисело мляко и ядки е невероятен десерт.

ВАРЕНЕ

Съдът с прецедената течност, смесена със захарта, се поставя на котлона.
Разбърквате с дървена лъжица и оставяте на тих огън, да кажем на втора степен. Целта е течността не да ври, а водата да се изпарява. Периодично разбърквате с дървена лъжица. Този процес тече до получаване на желаната гъстота. Може първоначално да усилите котлона на трета степен, но започнат ли да се появяват балончета, тоест да ври интензивно – намалете на втора степен.

Тук важният момент е как да определите докога да се сгъстява медът. Имайте предвид, че докато е топла течността, то тя е по-рядка, но като изстине, ще се сгъсти. Традиционният метод за определяне на гъстота е да капнете една капка върху суха повърхност. Някога са го правели като капват капката върху нокътя на палеца. Ако капката се разтече веднага, то още не е готово. Ако капката остане цяла без да се разтече, то отдавна е готово и ще е доста гъстичко.
Друг начин е да оставите сместа да поври 4-5 часа и да я оставите да изстине. Ако гъстотата ви се вижда рядка, подновете варенето, ако сте доволни от меда – то загрейте го, за да е топъл и го наливайте в приготвените за целта буркани. Колкото по-гъста стане течността, това означава, че количеството й ще е по-малко, а цветът й по-тъмен. Ако оставите меда да е по-течен, това също не е проблем. Въпрос на предпочитание.
Наливането в буркани на вече готовият мед е добре да става когато е топъл. Наливате, затваряте добре и обръщате буркана надолу с капачката. Така се затварят достатъчно добре и не е нужно да кипвате бурканчетата, за да сте сигурни, че са затворени. Но пък ако искате – направете го. Някои го правят за сигурност, други не – за да не убият лечебните свойства. Знаете че при варене някои полезни съставки умират или се намалява ефективността им.
Осигурете си нови капачки, за да сте сигурни, че са здрави. Така или иначе, след като сте обърнали бурканчетата надолу, след ден ще видите дали някой от тях е протекъл. Ако това се е случило, няма какво да се бавите – отваряйте го и си го хапвайте с удоволствие както намерите за добре.

мед от глухарчета
При приготвянето на тази рецепта за мед от глухарчета резултатът беше, че от два литра вода, с която са накиснати глухарчетата, след прецеждането течността беше 3 литра. В един съд наляхме 1 л от тази течност и след варене и сгъстяване, напълнихме 4 бурканчета от лютеница с готовият мед от глухарче. Но стана доста гъст. Малко по-гъст от пчелен мед. От другите два литра, след варене, но не чак до такава гъстота, се получиха 2 големи буркана (от компот), два малки (от лютеница) и едно още по-малко бурканче (от детска храна).
Общо за две дози (400 цветчета от глухарчета) – 2 големи буркана, 6 по-малки и едно бурканче от детска храна. Грубо, количеството излезе – 10 бурканчета от лютеница или сладка, които се продават по магазините (тези от 300–360 гр).

 

РАЗХОДИТЕ

2 лимона за 1 лв, 3 кг захар за по 1.20 (купена на промоция) – общо 4.60 лв. Като добавим и разход за ток, ориентировъчно може да кажем, че едно бурканче от около 300 гр излиза около 60-80 стотинки. Нищо цена за сладко, още повече за мед, който има и лечебни свойства.

 

Статията стана дълга, но всъщност приготвянето е доста бързо, лесно и неусетно. Не забравяйте при приготвянето да се насладите на красотата на тези малки жълти цветчета, които са първите предвестници на пролетта и украсяват поляните ни, за да възродят усещането за топлина и нов живот. Когато разбърквате меда, оценете кехлибарения цвят и омайното ухание на природа. С тази обич приготвеният от вас еликсир ще е с още по-добри вкусови и лечебни качества. А и все пак нека всичко, което правите, да е с положителна емоция, за да е удоволствие. Природата е красива във всеки свой вид, а в случая ще използвате и нейната лечебна и профилактична сила.
Потърсете в сайта статии и за лечебните свойства на глухарчето.

 

- реклама -spot_img

Как да се подготвите за пролетно-лятното време?

Пролетта вече с пълна сила показва красотата си всеки ден и прогнозата за времето...

От плодовете, до секса – полезни съвети за справяне с пролетната умора

Как да хакнем собственото си тяло и да се преборим с широко разпространеното състояние...

Списък с последствията от недоимък на витамин D

• Диабет, тъй като витамин D играе ключова роля за контрола на кръвната захар; •...

Храната при настинка и грип. Каква храна за вкъщи купувате?

Настинки и грип – как да си помогнем с храна, хранителни добавки и билки??? (основна...