Масло от черен кимион и ползите от приема му за организма

ЗДРАВИМасло от черен кимион и ползите от приема му за организма

През последните няколко седмици, във връзка повишения риск от инфекции, все повече хора търсят начин да подкрепят имунната си система чрез допълнителен прием на витамини, минерали и микроелементи. В тази несигурна и ограничена обстановка не можем да разчитаме изцяло на пълноценното и разнообразно хранене, включващо свежи плодове и зеленчуци. Затова и търсенето на хранителни добавки значително нарастна. Разбира се, първото нещо, за което се сещаме, когато искаме да подкрепим имунната система, особено на децата и най-възрастните са витамините. Витамините С, А, Е са познати на всички с антиоксидантния си ефект и способоността да подкрепят имунната система.

Популярност придоби и витамин D3 с многообразните си ползи за здравето. Той има важна роля за нормалната функция на имунната система и е задължителен участник в редица процеси в организма. Всеизвестен факт е, че именно той е един от най-необходимите витамини, осигуряващи правилното развитие на костите и зъбите при най-малките. Освен витамините, микроелементите също са от значение за изграждане на добра имунна защита. Такъв е микроелементът цинк, който освен че допринася за нормалната функция на имунната система, заедно с витамин А подпомага и зрението.

До тук направихме списък с основни витамини, ценни за имунитета. За наше щастие, природата изобилства от растения, доказали ефективността си в медицината през вековете, които също могат да бъдат от полза. В днешно време науката позволява детайлното им изучаване и подсигурява безопасната им и лесна употреба. Благодарение на различни технологични подходи се извличат полезните вещества от състава им, под формата на екстракти, масла и др.

Едно по-малко познато, но доказало се с полезните си свойства през хилядолетията растение е черният кимион (Nigella Sativa). Повечето от нас са запознати с ролята му в кулинарията. В действителност на черния кимион могат да се припишат редица свойства, които съвсем не се ограничават до положителните му вкусови качества. Факт, който е бил добре познат на древните лечители. Първите документирани данни за употребата му като терапевтично средство са на близо 4000 години. Широко разпространено е в Азия, Северна Африка и Средиземноморието и е имало значителна роля в традиционната медицина, като средство за подкрепа на имунитета, особено в периодите на боледуване и възстановяване. В Индия и Арабския свят е било прилагано като общоукрепващо средство на организма. Любопитен факт е, че масло и семена от черен кимион са били открити и в гробницата на Тутанкамон, сред останалите вещи, внимателно подбрани, за да служат на владетеля в задгробния му живот, затова и често наричат маслото от черен кимион „златото на фараоните“. През вековете данни за ползите му в медицината, са продължавали да се трупат.

Днес, полезните свойства на това растение са потвърдени и с помощта на съвременните изследвания. Маслото се добива чрез студено пресоване, а в състава му са включени редица биологично активни вещества като витамини, минерали и полиненаситени мастни киселини. Всички те имат благоприятно въздействие върху организма, като основният ефект се приписва на веществото тимоквинон.

Доказани, чрез клинични проучвания са антиоксидантни, противовъзпалителни и клетъчно-протективни свойства1. Маслото от черен кимион би могло да бъде полезно дори при пациенти склонни към алергии заради имуномодулиращите и противоалергичните2му свойства.

За да си го набавите не е нужно да пътувате до гробниците на древни владетели, а може да отидете до най-близката аптека и да се консултирате с Вашия фармацевт за продукти, съдържащи масло от черен кимион, витамини и микроелементи, подходящи за Вашите деца и за Вас.

Маг. фарм. Ирина Методиева, Queisser Pharma България

Ali & Bunden, 2003 – Pharmacological and toxicological properties of Nigella sativa
Salem, 2005 –
Immunomodulatory and therapeutic properties of the Nigella sativa L. Seed

The post Масло от черен кимион и ползите от приема му за организма appeared first on Съветите на фармацевта.

- реклама -spot_img

Как да се подготвите за пролетно-лятното време?

Пролетта вече с пълна сила показва красотата си всеки ден и прогнозата за времето...

От плодовете, до секса – полезни съвети за справяне с пролетната умора

Как да хакнем собственото си тяло и да се преборим с широко разпространеното състояние...

Списък с последствията от недоимък на витамин D

• Диабет, тъй като витамин D играе ключова роля за контрола на кръвната захар; •...

Храната при настинка и грип. Каква храна за вкъщи купувате?

Настинки и грип – как да си помогнем с храна, хранителни добавки и билки??? (основна...