Маските задължителни, с един тест ще изследват по 5 души

- реклама -

От утре маските стават задължителни. „Ще разпоредя на здравния министър да издаде заповед – всеки, които излиза навън, да носи маска. В краен случай да си върже шал, пък и маски вече има навсякъде“, заяви птремиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг днес. Припомняме, такава заповед Кирил Ананиев издаде и на 30 март, но на следващия ден я отмени. 

Борисов съобщи още, че изследвания с PCR-тестове ще се правят по „метода на пуловете“, като се събират пробите на 5, 10 или повече хора. „Наредил съм на щаба и на частните лаборатории да кръстосват двата метода – и с индивидуалните тестове, така тези, които имаме ще ни стигнат“, уточни премиерът. Той припомни, че вчера е подписан договор с Южна Корея за 30 000 PCR-теста и е осигурен транспорт. А директорът на Националния център по заразни и паразитни болници проф. Тодор Кантарджиев поясни, че когато процентът на положителните проби е нисък, се предприема методът на пуловете. „Ако се изследват 100 проби, от които очакваш 5% положителни, тогава може да се направи следното – събираш 5 материала, когато имаш положителен резултат, и изследваш отделно 5-те, за да разбереш кой е болен – един или двама най-много“, каза проф. Кантарджиев.

„След няколко дни ще представим как ще възобновим, ще изградим производство на тестове, няма да станат за 10-20 дена, но за 2-3 месеца. Навремето България е имала подобни възможности, вярно във военната област, във Варшавския договор, затова ние както започнахме да си произвеждаме маски, облекла, очила, така ще започнем да си произвеждаме тестове. Към момента имаме резерв от 10 000-15 000 PCR-ара, така че има с какво да се работи“, добави премиерът Борисов.

В София тече една от най-големите акции по тестуване за коронавирус в общински болници – 365 лекари и медицински сестри се изследват с PCR. „95 здравни специалисти от Първа и Втора градска болница, в които има отделения за коронавирус, ще бъдат изследвани. Други 95 души от първа линия също подлежат на тестуване“, съобщи шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Общия брой на тестваните медицински служители ще бъде 449 души.

„В Австрия са тествани 1640 души на случаен принцип и там изводът е, че епидемията е в ранен стадий. На масово тестване е бил подложен град в Германия, където е имало фестивал. Установено било, че едва 15% от населението има имунитет. Институтът „Робърт Кох“ препоръчва активно търсене на симптоматични случаи и лица от първа линия“, уточни проф. Мутафчийски. На въпрос дали ще бъде организирано масово тестуване на духовници, шефът на щаба заяви, че препоръчва хората да си останат вкъщи за празниците.

„На Великден ще изляза на двора и ще викам с цяло гърло „Христос Воскресе“, всеки да излезе на терасата, да не ходим в църквите“, подкрепи го Бойко Борисов. Той изрази притеснение, че ниската заболеваемост и смъртност в България успокоява хората и се създава усещане, че проблемът с коронавируса е отминал. Премиерът добави, че след две седмици ще е пикът на заразата.

„Добрата новина в тъгата е, че починалите досега са с тежки заболявания. На такива има много в страната. Ако всички такива пациенти влязат в болниците в кратък период от време, ще понесем катастрофална щета“, каза още Борисов.

А данните от последните 24 часа отчитат 24 нови потвърдени случая на коронавирус в страната, сред тях двама санитари и една лаборантка. От новите случаи в болница са 12, от изследвани 376 проби. Общият брой на случаите у нас е 648. Има и двама починали, с което жертвите у нас вече са 26. Излекувани са 62-ма. „Съпоставени с броя на загиналите и с броя на изписаните, активните случаи у нас са 560“, пососчи ген. Мутафчийски. Той обясни как протича заболяването – от момента на заразяването до проява на симптомите средно минават около 4-5 дни. От проявата на симптомите до тяхното засилване минават още 5 дни. Обикновено пациентите се влошават на 11-ия ден. Тогава се включва и интубацията. Смъртта може да настъпи до 4 дни след това.

Междувременно здравният министър подписа нова заповед, според която стоенето вкъщи продължава до 13 май.

Материалът Маските задължителни, с един тест ще изследват по 5 души е публикуван за пръв път на Скенер | Сканираме без направление.

- реклама -
- Advertisement -

ПЕРФЕКТНИ

- Advertisement -

МЪЖКИ СВЯТ

ВИЖТЕ И ТОВА